Carl Decaluwe ontdekte waardevolle stukken op zolder ambtswoning

Leerlingen VTI lappen meubels gouverneur op

Leerlingen VTI lappen meubels gouverneur op

De leerlingen behandelden onder meer een bureel met leren schrijfblad uit 1900. Foto: mvn

Brugge -

Vier leerlingen van het zevende specialisatiejaar meubelrestauratie van het VTI Brugge hebben enkele waardevolle meubels van gouverneur Carl Decaluwe gerestaureerd. De gouverneur ontdekte de stukken op de zolder van zijn ambtswoning. Omdat er niet veel geld was voor een uitvoerige restauratie, klopt hij aan bij leraar John Dumaray.

Toen gouverneur Carl Decaluwe in februari 2012 aan de slag ging, ontdekte hij heel wat schatten op de zolder van zijn ambtswoning. Het waren vooral meubelen en schilderijen. Sommige waren er erg aan toe en moesten dringend gerestaureerd worden.

Omdat enkele stukken erg waardevol leken, wou de gouverneur iets met die meubelen doen. Hij nodigde de mensen van Onroerend Erfgoed West-Vlaanderen uit en zat met de mensen van Kunsten en Erfgoed aan tafel, om te weten te komen wat hij met de waardevolle stukken moest aanvangen. Zo bleek dat hij ze mocht restaureren, maar daarvoor had de provincie niet voldoende financiële middelen.

Bladgoud leggen

Daarom klopte hij aan bij John Dumarey, leraar restauratie van meubelen aan het VTI Brugge. ‘De gouverneur heeft mij samen met mijn leerlingen Jonathan Blommaert, Nathan Bosson, Jakob De Rynck en Maxim Van Besien uitgenodigd in zijn ambtswoning op de Burg’, zegt Dumarey. ‘Hij toonde ons de meubelen die een dringende restauratie nodig hadden. We hebben een diagnose gemaakt en gekeken welke producten we nodig hadden om die onderhoudswerken uit te voeren. Oude technieken zoals bladgoud leggen en friseren moesten opnieuw aangeleerd worden. We gebruikten hiervoor natuurlijke producten zoals bijenwas, galnoten, beender- en vislijm.’

De leerlingen hebben op die manier heel wat ervaring kunnen opdoen. ‘Het project zal zeker nog tot in 2020 lopen’, zegt gouverneur Carl Decaluwe. ‘Elk jaar krijgen de leerlingen nieuwe meubelen om te renoveren. Nu hebben ze drie grote stukken behandeld: een Napoleon III salontafel uit 1850, een double face bureel met leren schrijfblad uit 1900 en een Louis XVI commode-secretaire uit 1800. Volgend schooljaar worden de Empire meubels van de Koninklijke Loge gerestaureerd.’

Corrigeer

Doe de stemcheck van Het Nieuwsblad en ontdek met welke partij jij het best overeenkomt.

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio