Echtpaar Camerlynck-Vanneste verrassend ‘talent van Roeselare’

Echtpaar Camerlynck-Vanneste verrassend ‘talent van Roeselare’

Het koppel lag mee aan de basis van de oprichting van Dominiek Savio in Gits. Foto: if

Roeselare -

Niet de gedoodverfde favorieten Frederik Deburghgraeve of Jean-Pierre Monseré zijn verkozen als ‘talent van Roeselare’. De titel gaat verrassend naar het echtpaar Jozef Camerlynck en Simonne Vanneste.

De dienst archief van de stad Roeselare had aanvankelijk een lijst van honderd kandidaten voorgesteld voor de verkiezing van het grootste talent dat de stad ooit heeft gekend. In de ultieme derde stemronde kon nog uit tien namen of duo’s worden gekozen.

In totaal brachten 3.213 mensen hun stem uit en dat leverde een verrassend resultaat op.

De titel ‘talent van Roeselare’ gaat postuum naar het echtpaar Jozef Camerlynck en Simonne Vanneste. Camerlynck (1904-1976) was één van de spilfiguren in de uitbouw van de Bank van Roeselare. Samen met zijn vrouw Simonne Vanneste (1908-1997) besteedde hij een groot deel van zijn fortuin aan sociale en culturele projecten. Het kinderloze echtpaar lag mee aan de basis van de oprichting van de instelling Onze Kinderen in Rumbeke en van Dominiek Savio in Gits.

Rodenbachs ontgoochelen

Het echtpaar haalde het afgetekend voor kunstenaar-beeldhouwer Geert Vanallemeersch en gewezen olympisch zwemkampioen Fredje Deburghgraeve. Wereldkampioen wielrennen Jean-Pierre Monseré eindigde vijfde.

Opvallend zijn de eerder magere scores van klassiekers als Albrecht en Alexander Rodenbach en toondichter Adriaan Willaert. Alexander Rodenbach kreeg in de laatste ronde amper veertig stemmen.

De uitslag werd gisteravond bekendgemaakt tijdens het slotevenement in zaal Ocar in Rumbeke.

Corrigeer

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio