Zusters passionistinnen wachten op antwoord van Rome

Slotklooster sluit de deuren

Wat er met het klooster en de kerk zal gebeuren, is nog niet bekend. Foto: sbr

Tielt -

Na 110 jaar lijkt de deur van het slotklooster van de zusters passionistinnen in Tielt binnenkort definitief dicht te blijven. De zusters stuurden een brief naar Rome met de vraag om het klooster te mogen verlaten.

In 2007 verlieten de minderbroeders-franciscanen al hun klooster en kerk in Tielt en nu volgen de zusters-passionistinnen het voorbeeld van ‘de paters’.

‘We hebben een brief naar Rome gestuurd om ons slotklooster in de Blekerijstraat te mogen verlaten’, bevestigt zuster-overste Bernadette Boterdaele. ‘Maar we wachten nog op een antwoord.’

Het gebrek aan roepingen en de sterke vergrijzing speelt ook de passionistinnen parten. ‘We zijn nog maar met z’n zessen. De oudste is 90 en de ‘jongste’ 76. Maar twee van onze medezusters verblijven nu al in een woon-zorgcentrum en drie andere zusters zijn aan een rolstoel gekluisterd. Ik ben eigenlijk de enige die nog min of meer vlot uit de voeten kan, maar ik ben zelf ook al 78 jaar.’

‘Jammer dat het zo moet eindigen na bijna 110 jaar, maar het kan niet anders’, betreurt zuster Bernadette.

De eerste vijf Franse passionistinnen, de streng contemplatieve vrouwelijke tak van de passionisten, kwamen in 1904 naar Tielt. Aanvankelijk vonden ze onderdak in de hoeve en schuur die hen door weduwe Rosalie Vandewalle ter beschikking werd gesteld. Vrij snel werd gestart met de bouw van het klooster achter het station.

Tijdens de Tweede Wereldoorlog gebruikten de Duitsers het klooster als gevangenis voor hun Italiaanse en Russische krijgsgevangenen. De zusters vonden intussen een onderkomen in het Sint-Jozefscollege.

‘En dan moet je weten dat wij ooit met overbevolking kampten. In de jaren vijftig waren er hier 56 zusters, terwijl het klooster eigenlijk maar op 33 was berekend. Om daar een mouw aan te passen, werden zusters van Tielt uitgestuurd om nieuwe kloosters te stichten in het Nederlandse Sittard en in Heule bij Kortrijk’, vertelt zuster Bernadette.

Als Rome de aanvraag goedkeurt, willen de zusters het liefst verhuizen naar het woon-zorgcentrum Sint-Andries in Tielt. Wat er met het klooster en de kerk in de Blekerijstraat zal gebeuren, is nog niet geweten. In de kerk is er nog elke ochtend een mis.

Corrigeer

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio