Wachtlijst van honderddertig namen om samen groenten, fruit en vlees aan te kopen

Voedselteams zoeken nog depots in de stad

Voedselteams zoeken nog depots in de stad

Ilse Vromman (links) en Sarah De Hert verdelen de voedselpakketten in de kerk van het Rabot: ‘Hier hebben we geen ijskast nodig.’ Foto: lva

Gent -

Samen lokaal en duurzaam voedsel aankopen is hip in Gent. Vijf jaar geleden waren er slechts vijf voedselteams in de stad, vandaag zijn dat er zestien. Meer dan 130 mensen staan op de wachtlijst om bij een voedselteam aan te sluiten, maar de depots liggen niet voor het rapen. Koen De Blieck, pastoor van het Rabot, stelde alvast zijn kerk open.

Elke week bestellen 550 gezinnen hun groenten, fruit, kaas, zuivel, en zelfs vlees en seitan bij de Voedselteams. Die organisatie bestaat sinds 2002 als vzw en gaat in de omgeving van Gent op zoek naar boeren die op een duurzame manier met voedsel bezig zijn. Het voedsel wordt naar de depots gebracht, verspreid over heel Gent, waar de leden dan hun bestelling kunnen afhalen.

‘De teams zijn een enorm succes’, zegt coördinator Ilse Vromman. ‘Steeds meer mensen zijn bezig met verantwoorde voeding. Toen ik vijf jaar geleden bij de vzw begon, waren er vijf voedselteams in Gent, nu zijn dat er zestien. En er komen er nog steeds bij. Onze wachtlijst telt meer dan 130 namen. Maar het is niet evident om depots te vinden in Gent.’

Ilses broer, gemeenteraadslid Steven Vromman (Groen), vroeg onlangs aan schepen van Facility Management Martine De Regge (SP.A) of de stad meer eigendommen kan openstellen voor de teams.

‘Ik ben zeker bereid om op zoek te gaan naar mogelijkheden’, zegt De Regge. ‘We zijn al onze stadsgebouwen aan het screenen. We bekijken door wie ze gebruikt worden en wanneer. In het najaar moet die macro-scan achter de rug zijn. Dan kunnen we kijken in welke gebouwen er nog ruimte is voor de voedselteams.’ Ook Tom Balthazar, voorzitter van het Stadsontwikkelingsbedrijf, is het project genegen. ‘Het AGSOB is aan het bekijken of we eigendommen - voor langere tijd - kunnen openstellen voor de teams.’

Sinds een maand mag het voedselteam van het Rabot de Sint-Jozefkerk gebruiken van pastoor Koen De Blieck. In de linkerzijbeuk van de kerk staan elke vrijdagavond bakken groenten, fruit en zuivel uitgestald. ‘Dit is het beste depot dat we ons konden indenken’, zegt Sarah De Hert van het voedselteam Rabot, dat 35 leden telt. ‘Vroeger zaten we in het drankenkot van het Eetkaffee Toreken. Het was er zeer krap. Hier is er een zee van ruimte. En het is de ideale koelcel. Onze slaatjes blijven lekker knapperig zonder koelkast. Het zou ideaal zijn mocht de vzw Voedselteams nog meer kerken kunnen gebruiken.’

Corrigeer

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio