‘Een historisch project’, zegt ex-burgemeester Henk Heyerick (CD&V), die vraagt om deze realisatie ‘in zijn juiste context’ te schatten. Lees, dus: om dit project toe te schrijven aan de vorige CD&V-meerderheid.

Henk Heyerick was niet aanwezig bij de opening wegens verblijf in het buitenland, maar de nieuwe burgemeester Simon Lagrange (Open Zulte) had absoluut geen moeite om te zeggen dat ‘deze steiger een prima idee was van de vorige meerderheid’.

Minister Geert Bourgeois (N-VA) was er wel en sprak met veel lof over de toeristische mogelijkheden in de Leiestreek: ‘Het toerisme brengt hier niet alleen bezoekers, maar zorgt ook voor tewerkstelling’, vertelde hij. Ongeveer 1700 jobs langs de Leie, had de minister uitgerekend.

En hij besloot: ‘Toerisme is hier een multibeleving met fietstrips, boottochten, musea, gastronomie, sport en allerlei recreatie’.

Burgemeester Lagrange herinnerde aan de keuze om Machelen te kaderen binnen een rijk toeristisch aanbod van feesten (Tobbedansen, Leiepop, de Guldenkermis), het Raveelpatrimonium en de wateractiviteiten (Big Jump, schaatsen, Leiesteiger): ‘De Leie vormt niet enkel de verbinding tussen land en water, maar ook tussen verleden en toekomst en tussen economie en toerisme. Roger Raveel, de man die met succes actie voerde voor het behoud van de oude Leie, heeft op het einde van zijn leven nog de kleuren bepaald van deze steiger’.

Corrigeer

Doe de stemcheck van Het Nieuwsblad en ontdek met welke partij jij het best overeenkomt.

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio