Sodexo biedt niet langer vlees van gecastreerde varkens aan

Sodexo biedt niet langer vlees van gecastreerde varkens aan

Foto: wdk

Sodexo zal vanaf januari als eerste speler in de cateringsector niet langer vlees van gecastreerde varkens aanbieden. “Met de steun van Gaia zullen er dankzij dit krachtige engagement 6.000 biggen gespaard blijven van een pijnlijke en onnodige castratie”, luidt het maandag in een communiqué van dierenrechtenorganisatie Gaia.

Jaarlijks worden er in België 5 miljoen mannelijke biggen zonder verdoving gecastreerd om het risico op “berengeur” te vermijden. Dat is een onaangename geur die kan vrijkomen bij het bakken van het vlees, legt Gaia uit. Hoewel er verschillende methodes bestaan om de castratie minder pijnlijk te maken, blijft het een bron van stress en pijn, en moet er systematisch antibiotica worden toegediend om infecties te voorkomen.

Sodexo België koopt jaarlijks 1.200 ton varkensvlees aan. Vanaf januari zal Sodexo uitsluitend varkensvlees van niet-gecastreerde biggen aanbieden. “Deze beslissing is het resultaat van grondig overleg met Gaia en betekent voor Sodexo een belangrijke stap naar verdere duurzame ontwikkeling”, luidt het.

Het bedrijf kiest voor alternatieven die het dierenwelzijn verbeteren. Zo kunnen varkenshouders aan de hand van specifieke methodes de enkele varkens die een berengeur zouden verspreiden detecteren of kunnen de varkens gevaccineerd worden om de berengeur te voorkomen.

Met deze actie breit Sodexo een vervolg aan haar reeds bestaande initiatieven voor een beter dierenwelzijn, besluit Gaia. In 2008 heeft het bedrijf zich er al toe verbonden om uitsluitend eieren van scharrelkippen te gebruiken.

Corrigeer

IN HET NIEUWS

Verkiezingen in jouw gemeente:

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees