Kinderen baas in speelstraten

Kinderen baas in speelstraten

De speelstraten staan garant voor een zomer plezier. Foto: jvdv

Hamme -

De mobiele speelpleinwerking Pieton!nk bouwt tijdens de zomervakantie verscheidene straten om tot een waar speelparadijs voor groot en klein.

‘Om de Hamse kinderen een fantastische zomervakantie te bezorgen, zullen we verschillende speelstraten inrichten en speelterreinen opvrolijken’, legt medeverantwoordelijke Kim Copejans van Pieto!nk uit. ‘Bij mooi weer spelen kinderen graag buiten. Niet alle kinderen hebben echter een eigen tuin of een speelterrein in de buurt. De straat is dan vaak het enige alternatief als leuke speelplek in de onmiddellijke omgeving. Maar het doorgaand verkeerd maakt spelen niet altijd even leuk en soms gevaarlijk.’

Pieto!nk tovert deze zomer vijf straten om tot een echte speelstraat. ‘De straten zullen autoluw zijn en wij voorzien speelmateriaal voorzien. Naast deze vijf speelstraten wordt er ook twee keer in het Park Kerkwijck en op het speelterrein Vlierkouter gespeeld. Met de mobiele speelpleinwerking staan we in voor enthousiaste en ervaren animatoren die elke namiddag voor spelmateriaal en begeleide spelmomenten zorgen. Speelmateriaal zoals een reuze vier-op-een-rij, gocart, minigolf, reuze jenga, knikkerbaan, grote bouwblokken en nog veel meer zijn de ingrediënten voor elke speelstraat’.

Het inrichten van speelstraten is wettelijk vastgelegd in een gemeentelijk reglement dat door de gemeenteraad is goedgekeurd. ‘Om de veiligheid van de spelende kinderen te garanderen, wordt een speelstraat afgezet met hekwerk zodat kinderen ongehinderd kunnen spelen en ze niet telkens de spelactiviteit moeten stil leggen door autoverkeer. De personen die spelen worden gelijkgesteld met voetgangers en het spelen staat voorop.’

De straat wordt dan wel afgezet, maar dat betekent niet dat er geen doorkomen meer aan is. ‘Bewoners, hulpdiensten, plaatselijke handelaars, fietsers en voetgangers blijven toegang hebben tot de straat. Er wordt hen wel de nodige voorzichtigheid gevraagd. Bij elke aanvraag onderzoekt het gemeentebestuur of er een voldoende draagvlak is voor de speelstraat aan de hand van een korte enquête’, legt Copejans uit.

Corrigeer

Doe de stemcheck van Het Nieuwsblad en ontdek met welke partij jij het best overeenkomt.

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio