Atletiek - Chloë Henry met Belgisch record polsstokspringen naar Universiade

‘WK-selectie afdwingen’

‘WK-selectie afdwingen’

Chloë Henry hoopt in Kazan over 4,50 meter te springen. Foto: Belga

Vilvoorde -

Sinds de meeting in het Franse Albi heeft Chloë Henry haar Belgisch record in het polsstokspringen terug. In haar trainingsoord in Clermont-Ferrand werkt ze hard om een goed resultaat neer te zetten op de Universiade in Kazan.

Men kan er donder op zeggen dat als Fanny Smets het Belgisch record verbetert, zoals enkele weken geleden in Den Haag, Chloë Henry in de kortste keren met een antwoord klaar staat. Op de ‘nationale’ meeting Music Jump in Albi werd ze tweede met een nieuwe recordhoogte van 4,33m. Fanny Smets, die op datzelfde ogenblik in Nijvel niet hoger kwam dan 4,01m, is daarbij naar de tweede plaats op de nationale jaarlijst verwezen met 4,30m.

Chloë Henry begon haar concours met succes op 4,01m. De atlete van Vilvoorde AC trok de lijn door bij 4,13 en 4,23m en haalde de zware polsstok weer uit de hoes voor haar recordsprong op 4,33m. Pas bij de derde poging was het raak. Chloë Henry probeerde ook nog 4,43m, maar ze vond geen energie meer.

De zege ging met 4,43m naar haar trainingsgezellin Marion Lotout, die eerder al 4,60m sprong. Chloë Henry verovert haar eerste ­nationaal record in openlucht ­tijdens de vorige Nacht van de Atletiek in Heusden-Zolder met een wip over 4,29m. Nog geen jaar later heeft ze er 6 cm bij gedaan.

‘Het was slechts 17 graden in Albi, maar mijn trainingsarbeid van de jongste weken kon ik omzetten in dit resultaat.’

Nadat zij een hele tijd bij de gewezen wereldkampioen Rens Blom in het Nederlandse Sittard had geoefend, overigens samen met Fanny Smets, en Blom zijn trainingscentrum opdoekte en de competitie hervatte, keek Henry uit naar een nieuwe trainer.

Ze vond die in Clermont-Ferrand bij Philippe d‘Encausse, de coach van niemand minder dan wereldtopper Renaud Lavillenie. Chloë Henry bereidt zich nu voor op de Universiade, die van 6 tot 17 juli plaatsvindt in Kazan. Ze oefende op een langere aanloop van zestien passen en een zwaardere stok.

‘De combinatie van beide moet mij over 4,50m ­kunnen doen springen, de WK-limiet. Ik hoop dat ik dat in Rusland kan doen’, lacht ze.

Corrigeer

Het Nieuwsblad biedt meer dan 1.000 reeksen in 12 sporten aan. Zoek hierboven de uitslagen van uw favoriete club of surf naar onze uitslagenpagina.