Haven koopt negentig hectare grond van Opel

Antwerpen -

Het Antwerpse Havenbedrijf gaat de gronden van de voormalige Opel-fabriek kopen. Met de aankoop is een bedrag van 43,6 miljoen euro gemoeid. Het Havenbedrijf zoekt nu een industriële speler op de terreinen in te vullen.

Bijna drie jaar is het ondertussen geleden dat de top van General Motors besloot om de Opelfabriek in de Antwerpse haven te sluiten. Eind 2010 ging de fabriek voorgoed dicht en sindsdien ligt de negentig hectare grond er verlaten en onbenut bij.

Het Havenbedrijf geniet een voorkooprecht op de grond, maar kwam de jongste jaren niet tot een overeenkomst met General Motors. Het Havenbedrijf had dertig miljoen euro veil voor de gronden, maar de Opel-top schatte de waarde dicht bij de tachtig miljoen euro. Beide partijen raakten onderling niet tot een overeenkomst en dus werd via de rechtbank een team van deskundigen aangesteld die er een prijs op moest plakken. De experts legden de prijs vast op 43,6 miljoen euro, de helft meer dan wat het Havenbedrijf aanvankelijk bood, maar ook de helft van de prijs die GM vroeg.

Het Havenbedrijf wil de grond aan deze prijs kopen om ze daarna in concessie te geven. Na de sluiting van Opel hoopte stad en haven op de interesse van andere spelers uit de autosector, maar die voorkeur is niet meer zo uitgesproken. Velen ex-Opelwerknemers zijn ondertussen namelijk elders aan de slag. Wel prefereert de haven een industriële speler op de voormalige Opelsite.

Katoen Natie

Dat maakt het voor een logistiek bedrijf zoals Katoen Natie, dat interesse zou tonen, moeilijker om mee te dingen naar de concessie. ‘De site aan het Churchilldok wordt omgedoopt tot Churchill Industrial Area’, zegt Annick Dirkx, woordvoerster van het Havenbedrijf. ‘We bekijken nu op de wereldmarkt welke industriële projecten we kunnen verwerven. Onze voorkeur gaat weliswaar uit naar een speler die de volledige negentig hectare kan benutten. Maar we laten ons niet opjagen. Er komt niet elke dag zo’n waardevol terrein vrij in het midden van de haven dat perfect ontsloten is.’

Het is dus nog niet duidelijk wanneer er opnieuw mensen aan de slag kunnen op de voormalige Opel-site. Ook de verkoop is nog niet helemaal in kannen en kruiken. Deze wordt normaal in augustus afgerond.

Corrigeer

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio