Uitkijkplatform op bunker uit WO I

Diksmuide zet frontzone in de kijker

Diksmuide zet frontzone in de kijker

De bunker van Oud-Stuivekenskerke dient nu als opslagplaats van de plaatselijke boer, maar binnenkort wordt het een toeristische trekpleister. Foto: kds

Stuivekenskerke / Kaaskerke -

Om de frontzone uit de Eerste Wereldoorlog meer in de verf te zetten, blaast Diksmuide de bunker vlakbij hoeve Goemaere nieuw leven in. Dat gebeurt ook voor de petroleumtanks langs de IJzer. Alle oorlogssites in de streek worden met elkaar verbonden.

De site van Oud-Stuivekenskerke is een belangrijke plek uit WO I. Bij de herinrichting ervan gaat de aandacht vooral naar de bunker vlakbij hoeve Goemaere. ‘Die dient nu als opslagplaats voor de boer. De bunker krijgt een opknapbeurt en toeristen zullen die kunnen bezoeken. We maken ook de uitkijkpost toegankelijk voor het publiek door een houten uitkijkplatform te bouwen. Zo krijgen bezoekers vanop een hoogte zicht op het landschap. Daarom leggen we de fundamenten van de verdwenen kerk van Oud-Stuivekenskerke opnieuw bloot en bezaaien we die met verschillende grassoorten. Vanuit de hoogte zorgt dat voor kleurafwisseling in het landschap’, zegt burgemeester Lies Laridon (CD&V).

Petroleumtanks

Voor de oorlog stonden twee petroleumtanks langs de IJzerdijk om Diksmuide van petroleum te voorzien. De Duitsers hebben die petroleumtanks in 1914 in lichterlaaie gezet. Vele Franse soldaten zijn toen levend verbrand. Later is daar de loopgravenstelling de Dodengang ontstaan. ‘We willen beide petroleumtanks weer tot leven wekken door een ijzeren skelet te plaatsen, langs de IJzer in Kaaskerke op een weide’, zegt Lies Laridon.

De stad gaat de nieuwe initiatieven met bestaande oorlogssites verbinden. Zo komt er volgend jaar een nieuw ontmoetingsplein voor de IJzertoren ter vervanging van de huidige parking. De nieuwe parking achteraan zorgt voor een verbinding vanaf de IJzertoren, via de Calvarieberg, de Dodengang met de petroleumtanks.

Daarbij hoort ook een wandelpad op de oude kerkwegel richting Kaaskerkedorp en een fietspad naar Oud-Stuivekenskerke. Dat kost samen 718.000 euro.

Corrigeer

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio