Reynders schrijft brief aan Kerry

Reynders schrijft brief aan Kerry

Kerry en Reynders bij een bezoek van de eerste aan ons land in april Foto: AFP

De Verenigde Staten moeten ons land meer uitleg geven over mogelijke spionage van de Europese Unie.Dat heeft Minister van Buitenlandse Zaken Didier Reynders (MR) gezegd in een brief aan Amerikaans minister van Buitenlandse Zaken John Kerry.

Volgens het Duitse Der Spiegel heeft de Amerikaanse geheime dienst EU-vertegenwoordigers in Washington en New York afgeluisterd en het interne computernetwerk geïnfiltreerd. Ook in de Brusselse gebouwen van de EU-ministerraad zouden mails en telefoontjes afgetapt zijn.

Reynders zei maandag al dat hij het ‘zeer ernstig’ zou vinden als het verhaal waar blijkt te zijn. Hij sommeerde Amerikaans ambassadeur Howard Gutman om ‘uitleg te komen verschaffen’. Gutman en Reynders spraken elkaar vandaag.

De ambassadeur kon Reynders maar weinig informatie geven over de werking van de Amerikaanse inlichtingendiensten. De minister bezorgde daarom een brief aan Gutman voor Kerry waarin hij verduidelijking vraagt. Reynders schrijft in de brief ook dat België het ‘onaanvaardbaar’ zou vinden dat internationale instellingen op haar grondgebied zijn afgeluisterd.

Corrigeer

NIET TE MISSEN

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees