Koning Albert II treedt op 21 juli af

Koning Albert II treedt op 21 juli af

Foto: PhotoNews

Koning Albert II kondigt vanavond zijn aftreden aan. De vorst houdt om 18 uur vanavond een toespraak op de 4 grote tv-zenders en hun radiostations. Daar zal hij aankondigen dat hij 'wegens gezondheidsredenen' afstand doet van de troon op 21 juli, de nationale feestdag.

Volg de ontwikkelingen hier LIVE

Het kernkabinet is vanmiddag bijeengekomen in aanwezigheid van de koning. Nadien stuurde het Paleis een mededeling dat de vorst zich om 18 uur tot de bevolking zal richten door middel van een televisie- en radiotoespraak op de vier grote televisiezenders en hun radiostations.

Om 18.15 uur zal ook premier Elio di Rupo een verklaring afleggen op de Wetstraat 16. Om 17.30 uur staat ook nog een ministerraad geprogrammeerd.

Het nieuws van het aftreden van de koning is niet onverwacht, maar de snelheid van zijn beslissing is voor velen toch een verrassing. Naar verluidt werd ook 15 november overwogen als datum voor de tronsafstand, maar uiteindelijk kreeg 21 juli de voorkeur.

'Waarom? Dat kan je zelf ook wel raden, zeker?'

Op de vraag waarover de toespraak zou gaan antwoordde een vice-premier aan onze redactie: ‘Dat kan je zelf ook wel raden, zeker?’ Verschillende vice-premiers en kabinetscheffen bevestigden aan onze krant dat de koning dan zijn aftreden op 21 juli zal aankondigen.

Naar alle waarschijnlijkheid zal prins Filip de koning opvolgen, hij is de eerste in de lijn voor de troon. Volgens bronnen dicht bij het kernkabinet zou ook geen gebruik (kunnen) worden gemaakt van de gelegenheid om de rol van het koningschap aan te passen. Ook de opvolger van koning Albert zou dus wetten moeten ondertekenen, genade verlenen, en een rol blijven spelen in de formatie van nieuwe regeringen.

Aanleiding

Over het aftreden van de vorst wordt al langer gespeculeerd. De koning werd onlangs 79 jaar oud en zou op 9 augustus 20 jaar op de Belgische troon zitten. De koning haalde in zijn gesprek met het kernkabinet zelf gezondheidsredenen aan als reden voor zijn aftreden. Hij bedankte ook de ministers voor de samenwerking.

Verder lijkt ook de affaire rond zijn buitenechtelijke dochter Delphine Boël alles in een stroomversnelling te hebben gebracht. Boël spande onlangs een rechtszaak aan om haar afkomst juridisch te laten vastleggen.

 


Lees hier meer over de troonsafstand van Albert II

LETTERLIJK. De persmededeling van het Koninklijk Paleis

Het kernkabinet is vandaag/woensdag 3 juli 2013 om 13 u 15 bijeengekomen in aanwezigheid van de Koning. De Koning zal zich vandaag/woensdag om 18 uur tot de bevolking richten door middel van een televisie- en radiotoespraak op de vier grote televisiezenders en hun radiostations.

 

VOLG HIER LIVE ALLE ONTWIKKELINGEN

Corrigeer

IN HET NIEUWS

Verkiezingen in jouw gemeente:

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees