Sportvissers zijn niet blij met toevloed aan exoten in walgracht

Wolhandkrabben palmen Fort Liefkenshoek stilaan in

Wolhandkrabben palmen Fort Liefkenshoek stilaan in

In totaal werden er 55 fuiken uitgezet in de gracht rondom Fort Liefkenshoek. Foto: pvl

Kallo -

Na aanhoudende klachten van de vele sportvissersrond Fort Liefkenshoek, laat de gemeente Beveren de aanwezigheid van Chinese wolhandkrabben onderzoeken. Die zouden de vispopulatie bedreigen.

Fort Liefkenshoek is een oase van rust midden in de Waaslandhaven. Dit beschermde militaire bolwerk uit eind 16de eeuw werd in 1980 aangekocht door de gemeente Beveren. Die richtte er na een jarenlange renovatie vorig jaar een belevingscentrum in voor kinderen en jongeren.

De walgracht rond het fort is een uitgelezen plaats voor de vele sportvissers die er hun eigen stek hebben. Maar sinds maart van dit jaar worden in de gracht Chinese wolhandkrabben waargenomen. De krabben voeden zich met algen, wormen, schelpdieren en kleine vissen. Zelf heeft het diertje geen natuurlijke vijanden in de vijver, waardoor het aantal krabben gestaag toeneemt. ‘Ze vormen een bedreiging voor de vispopulatie en eten al ons aas op’, klagen de vissers.

Telling

Om een idee te krijgen van de omvang van het probleem, besliste het gemeentebestuur om een telling van het aantal krabben te laten uitvoeren. ‘Wij hebben 55 fuiken uitgezet in de walgracht en zijn die nu aan het controleren’, zeggen Pieter Kalkman en zijn zoon Jan-Pieter van het Nederlandse bedrijf dat sinds 1642 gespecialiseerd is in visserijonderzoek.

‘We stellen vast dat er wel degelijk Chinese wolhandkrabben op de gracht zitten, maar nog niet in grote hoeveelheden. We haalden er een dertigtal boven, maar de diertjes zijn nog erg klein. Ze kunnen zo groot als een hand worden, en pas dan vormen ze een probleem voor de vispopulatie’, benadrukt Pieter Kalkman. ‘Deze krabben komen hier van nature niet voor. Ze zijn waarschijnlijk als larve meegekomen in de ballasttanks van schepen uit Azië en zijn op die manier in onze wateren geraakt. In China is het een echte lekkernij, en ook hier bij ons zijn de dieren erg in trek bij de Chinese restaurants’.

‘Wij wachten het definitieve rapport af’, zegt Christa Maes, hoofddeskundige en natuurcoördinator bij de gemeente Beveren, ‘maar het ziet er naar uit dat we voorlopig nog geen actie moeten ondernemen. De krabben die nu gevangen werden in de gracht gaan niet naar een chinees restaurant (lacht), maar worden in de Schelde uitgezet. Indien het probleem zou uitdijen op de walgracht rond het fort, dan kunnen wij nog altijd overgaan tot het vangen van alle krabben.’

Corrigeer

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio