Boterhammen eten op school kost voortaan 50 cent per dag

Boterhammen eten op school kost voortaan 50 cent per dag

De ouders van deze kindjes moeten betalen. Foto: clh

Mechelen -

Vanaf september worden de tarieven voor opvang in de Mechelse basisscholen duurder. Ook het toezicht tijdens de middagpauze wordt betalend, tot onvrede van heel wat ouders. Zij betalen voortaan 50 eurocent per dag alshun kinderen hun boterhammen opeten op school.

De regeling geldt voor alle basisscholen en is een gevolg van de zware besparingen bij de stad. Die moet per jaar minstens 21 miljoen euro bezuinigen en heeft voor 2013 maar 200.000 euro vrijgemaakt voor buitenschoolse opvang, in plaats van 420.000 euro. Gevolg is dat de prijs van de voor- en naschoolse opvang wordt opgetrokken van 0,50 euro naar 0,75 euro én dat de opvang 's middags 0,50 euro per dag zal kosten.

Debby De Ridder (33), Mechelse mama van twee kinderen, kaartte de maatregel aan op Facebook in een open brief naar burgemeester Bart Somers (Open VLD). Ze reageert onder meer verontwaardigd over het tijdstip van de communicatie. ‘Vandaag begint de grote vakantie. Ideaal om een bommetje te gooien’, schrijft ze. ‘In mijn tijd heette de middagpauze gewoon nog speeltijd, en was spelen gratis. Vijftig cent, da's toch een peulschil, hoor ik u denken. Maar dat is 8 euro per maand. Dat is niet voor iedereen vanzelfsprekend om te betalen. Zeker niet als je meerdere kinderen op dezelfde school hebt.’

Overleg

De beslissing werd genomen door het Onderwijs Overleg Mechelen (OOM), een overleg- en adviesplatform waarin de schepen van Onderwijs en alle onderwijsnetten vertegenwoordigd zijn. Schepen van Onderwijs Marc Hendrickx (N-VA) wijst erop dat ouders de opvang fiscaal kunnen inbrengen.

Corrigeer

Doe de stemcheck van Het Nieuwsblad en ontdek met welke partij jij het best overeenkomt.

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio