België, het enige land met drie koninginnen

België, het enige land met drie koninginnen

De Koninklijke familie Foto: pn

Zodra Filip de eed aflegt als koning, wordt Mathilde de derde koningin van ons land. België zal daarmee het enige land in de wereld zijn met drie koninginnen tegelijk. Mathilde, Paola en Fabiola dragen dan wel dezelfde titel, ze vullen die op een zeer verschillende manier in.

Mathilde (40) als koningin

‘Ik wil mensen ontmoeten, naar hen luisteren, hen begrijpen, kwetsbaren helpen’, zei Mathilde daar zelf over. Haar vroegere werk als logopediste zal haar daarbij van pas komen. ‘Ik kan me goed concentreren. Als logopediste leerde ik alleen aandacht te hebben voor de persoon voor mij, en om naar hem te luisteren. Ik gebruik die gave ook nu nog. Mijn leuze: ik heb twee oren en één mond. We moeten twee keer harder luisteren dan praten.’

Paola (75) als koningin

‘Albert heeft Paola niet nodig om populair te zijn, maar Paola schikt zich in haar rol en begint het zelfs graag te doen. ‘Het mooie aan de taak is dat ze mij de mogelijkheid biedt veel merkwaardige mensen te ontmoeten uit alle rangen van de maatschappij. Mensen die ik anders waarschijnlijk nooit zou hebben gekend’, zegt ze daar zelf over.
 

Fabiola (85) Rol als koningin

Ze liep vaak uren achter op schema omdat ze maar bleef praten met en luisteren naar haar landgenoten. Zelf had ze geen kinderen, dus ontpopte ze zich als moeder van alle kinderen, moeder van alle landgenoten.

Lees hier meer over de troonsafstand van Albert II

Corrigeer

IN HET NIEUWS

Verkiezingen in jouw gemeente:

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees