Alles wat je kwijt wil, mag je erin achterlaten

Eerste Antwerpse geefkast op Damplein

Eerste Antwerpse geefkast op Damplein

Patsy Van Der Parre heeft haar plannen voor de geefkast nauwkeurig uitgetekend. Foto: kf

ANTWERPEN -

Op het Damplein komt binnenkort de allereerste ‘geefkast’ van Antwerpen. Het concept: alles wat je kwijt wil, mag je erin achterlaten. Mensen die het kunnen gebruiken, mogen het meenemen. ‘Ik wil iedereen leren teruggeven en recycleren’, zegt Dambewoonster Patsy Van Der Parre die achter het initiatief zit.

Voor de installatie van de geefkast, of The givebox zoals de initiatiefneemster het liever hoort, heeft Patsy Van Der Parre haar oog laten vallen op een hoekje van het Damplein. Aan de spoorberm, onder een helling voor rolstoelgebruikers, is er een soort overdekte gang waar ze haar project begin augustus mag starten, met de steun van de stad.

‘Het is een lelijk stukje op dat plein dat niet wordt gebruikt’, vertelt ze. Met houten panelen, kapstokken en schappen gaat Patsy er samen met een paar andere buurtbewoners en buurtwerkers van de dienst samenlevingsopbouw, die 1.500 euro subsidieert, letterlijk een open kast in bouwen. ‘Het wordt geen krakkemikkig ding. Ik wil er iets modern van maken met plaats voor boeken en kunst.’ Maar het basisprincipe is dat er kleren kunnen worden achtergelaten, of klein keukengerief en meubeltjes die thuis in de weg staan. Op een prikbord is er plaats voor advertenties over grotere dingen, zoals bijvoorbeeld een koelkast of een televisie die je kwijt wil. Wie iets kan gebruiken, kan het gewoon meenemen of iets regelen met de eigenaars. Het principe rond de weggeefkasten is in andere steden als Brussel al ingeburgerd, maar in Antwerpen bestond het nog niet.

Vandalisme

Dat ze hoogstwaarschijnlijk ook vandalen of sluikstorters zal aantrekken naar de geefkast, daar ligt Patsy niet wakker van. Wie niet waagt, niet wint, is haar motto.

‘Dit initiatief is veel te mooi om het daarom niet te doen. Zolang ik hier op de Dam woon, zie ik het ook mee als mijn verantwoordelijkheid om tijdig op te ruimen en mee te controleren. Daar engageer ik mij voor. Hier is veel horeca. Ik hoop ineens de sociale controle te vergroten.’

Ontmoetingspunt

Patsy heeft ook een zitgedeelte uitgedacht aan de kast, zodat de buurt er kan samenkomen. ‘Er zijn geen leuke banken op het Damplein, alleen betonblokken. Op die manier creëren we een sociaal ontmoetingspunt waar iedereen met een eigen pintje kan komen zitten. De terrasjes hier zijn ook niet altijd even goedkoop. Meer dan vroeger, is het belangrijk om mensen mensen opnieuw bijeen te krijgen.’

Met het initiatief wil Patsy zeker niet alleen kansarmen en daklozen bereiken. Ze wil iedereen opnieuw ‘leren geven en recycleren’.

‘Het voelt zo goed om andere mensen gewoon een plezier te doen. Een echte samenleving komt op geven aan.’ De opening van de kast is gepland begin augustus. Maar de exacte datum van het grote, volkse openingsfeest dat ermee gepaard gaat, hangt af van de agenda van de officiële genodigden. ‘Ik heb Bart De Wever gevraagd, maar waarschijnlijk komt er iemand van het district. Dat is nog even afwachten.’

Corrigeer

Doe de stemcheck van Het Nieuwsblad en ontdek met welke partij jij het best overeenkomt.

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio