Bende pleegde diefstallen in Mechelen en Vilvoorde

Vijf kerkhofdieven opgepakt, buit terug

De teruggevonden buit. Foto: PAUL VAN WELDEN

Mechelen -

De Mechelse recherche heeft vijf mensen opgepakt, verantwoordelijk voor de diefstallen op de kerkhoven van Mechelen en Vilvoorde. De dieven verwijderden de koperen gedenkplaten van oorlogsgraven. De buit werd donderdagavond teruggevonden naast de E40 in Tienen.

Eind mei sloegen koperdieven toe op de kerkhoven van Vilvoorde en Mechelen. Van verscheidene graven gingen ze aan de haal met koperen ornamenten maar vooral de oorlogsgraven kregen het zwaar te verduren. De dieven namen tientallen koperen gedenkplaten weg van de graven.

KV Mechelen

De recherche van de Mechelse politie bekeek de beelden van de bewakingscamera’s van KV Mechelen. Toen er ook nog een melding binnenkwam van een verdacht voertuig in de buurt van een kerkhof in Vlaams-Brabant, kwam de zaak in een stroomversnelling terecht. Uiteindelijk kon de recherche vijf Roemenen oppakken. Drie van hen hoorden hun aanhouding gisteren met een maand verlengd worden.

‘Onze stad was met deze diefstal hard getroffen’, reageerde de Mechelse burgemeester Bart Somers (Open VLD). ‘Hoe laag kan je vallen als je een diefstal pleegt op het kerkhof en daarbij de graven viseert van mensen die hun leven voor ons land hebben gegeven.’

De burgemeester reageerde opgetogen dat de dieven opgepakt zijn. ‘Ik hoop dat ze een zware straf krijgen. We gaan nu bekijken hoe we de gedenkplaten opnieuw op de graven gaan kunnen bevestigen. Er zal alleszins een plechtigheid komen waarbij we ook de oud-strijders gaan uitnodigen.’

De verdachten zaten al van begin juni in de cel maar pas eergisteren ging de bal aan het rollen. Eén van de dieven gaf toe dat de buit verstopt lag tussen de struiken naast de E40 in Tienen. Daar vonden de speurders de dertig gestolen gedenkplaten van het Mechelse kerkhof terug. De andere gestolen ornamenten en kruisbeelden zouden ondertussen wel verkocht zijn aan een heler. De speurders zijn er ook zeker van dat de Mechelse kerkhofdieven een dag eerder toesloegen in Vilvoorde. De gestolen Mechelse gedenkplaten zaten immers in grote zakken die op het kerkhof van... Vilvoorde waren gestolen.

Corrigeer

Doe de stemcheck van Het Nieuwsblad en ontdek met welke partij jij het best overeenkomt.

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio