ANALYSE. Herman Van Springel: 'Contador is niet meer dezelfde'

ANALYSE. Herman Van Springel: 'Contador is niet meer dezelfde'

Foto: Imageglobe

Niemand had verwacht dat de eerste rit in de Pyreneeën zo'n ravage zou opleveren in het klassement. Ook Herman Van Springel, tweede in de Tour van 1968, was onder de indruk van de matchtsgreep van Chris Froome en Richie Porte. Morgen zorgt Johan De Muynck voor de analyse van de dag.

Tour de France 2013 op Sportwereld.be:

'Wat een geweldige etappe. Ik ben echt geschrokken van de manier waarop Team Sky vandaag al zijn kaarten meteen op tafel heeft gegooid', gaat onze analist van de dag van start. 'Normaalgezien tasten de favorieten elkaar in de eerste etappe altijd een beetje af, maar dat was vandaag allerminst het geval. Ik heb genoten van Froome en Porte, al vind ik het uiteraard ook een beetje jammer dat de spanning nu wat weg is', aldus Van Springel.

Ligt de Tour de France 2013 al na één week in een definitieve plooi? 'Froome kan natuurlijk ook wel eens een slechte dag hebben of vallen, maar ik vrees eerlijk gezegd dat ze hem niet meer uit het geel zullen krijgen. Andy Schleck, Cadel Evans, Tejay Van Garderen en een heleboel andere favorieten zijn nu al compleet uitgeteld. Van Garderen vind ik trouwens een overschatte coureur. Hij wordt al een paar jaar aangekondigd als een enorm talent, maar had er ondertussen toch al moeten staan. Ook voor Contador is het verhaal volgens mij over. Als je zag hoe hij met zijn gezicht tegen zijn stuur naar boven kroop... Een paar jaar geleden dartelde hij zulke hellingen op. Ik zag het eigenlijk ook al in de Vuelta van vorig jaar. Die won hij ook zonder overschot. Waar gaat Contador nog 2 minuten goed maken op Froome?', vraagt de viervoudige etappewinnaar in de Ronde van Frankrijk zich af.

'Twee koppeltjes kunnen Froome nog bedreigen'

Van wie moet het gevaar voor Froome dan nog komen? 'Er zijn nog twee koppeltjes die de Brit kunnen bedreigen', meent Van Springel. 'Het Movistar-duo Quintana-Valverde en de twee Nederlanders van Belkin Pro Cycling. Mollema en vooral Ten Dam hebben mij vandaag verbaasd. Na deze ongelofelijke etappe vandaag verwacht ik niet dat de klassementsrenners elkaar zondag nog zullen bestoken. De meeste favorieten zullen nu wel met een ei in hun broek zitten. Morgen is het aan de outsiders die nu al flink op achterstand staan om een gooi te doen naar de ritzege.'

'Van den Broeck moet op dezelfde manier blijven verder werken'

Herman Van Springel had tenslotte nog enkele bemoedigende woorden over voor Jurgen Van den Broeck. 'Ik vind het erg spijtig wat er met Jurgen gebeurd is. Hopelijk kan hij gemotiveerd blijven om volgend jaar opnieuw alles op de Tour te zetten. Ik vind zijn aanpak, waar veel kritiek op is, niet verkeerd. Als hij het Tourpodium wil halen moet hij het op deze manier blijven proberen. Hij is immers geen klassiek renner. Spijtig van de gemiste kans dit jaar, maar kop op', besluit Van Springel.

Wie is Herman Van Springel?

 Van Springel reed tien keer de Tour, eindigde maar liefst vier keer in de top-tien, won één keer de groene trui en zegevierde in vijf etappes. De meest legendarische Ronde van Frankrijk voor Van Springel was de Tour van 1968. Die Ronde van Frankrijk staat vooral bekend als de tour die Herman Van Springel niet had mogen verliezen van Jan Janssen.

De kempenaar won de dertiende etappe van  Saint-Gaudens naar Seo de Urgel en begon de laatste etappe, een tijdrit met aankomst in Parijs, in de gele trui met 16 seconden voorsprong op Jan Janssen. Als tijdritspecialist had de renner uit Ranst de eindzege in de Tour binnen handbereik, maar hij  blokkeerde in de slotfase. Het kostte Van Springel de eindzege: hij kwam 38 seconden tekort voor de Tourzege. Jan Janssens werd hierdoor de eerste Nederlandse Tourwinnaar uit de geschiedenis.

Meesterknecht van Merckx

In 1971 won hij als meesterknecht van Eddy Merckx in Molteniploeg de zestiende etappe met aankomst in Pau. Merckx won dat jaar de Tour, Van Springel werd veertiende.  In 1972 werd de hij op het allerlaatste moment uit de Tourploeg geschrapt, omdat hij voor het volgende jaar al een overeenkomst had getekend met een nieuw team: Rokado. 

Groene trui in 1973

Een jaar later sloeg Van Springel echter kei hard terug in de Ronde van Frankrijk. Als niet-sprinter slaagde hij erin om toch de groene trui in Parijs te veroveren met een kleine voorsprong op Joop Zoetemelk en Luis Ocana. Opvallend was dat hij dit deed zonder een etappe te winnen. In het eindklassement werd hij zesde.

De Tourprestaties van Herman Van Springel in cijfers

- 5 ritoverwinningen (1967, 1968, 1969 en 1971)
- 4 keer in de top-10 van het eindklassement (2de in 1968, 6de in 1966 en 1973 en 10de in 1974)
- Eindoverwinning in de groene trui (1973)

 

Corrigeer


Het Nieuwsblad biedt meer dan 1.000 reeksen in 12 sporten aan. Zoek hierboven de uitslagen van uw favoriete club of surf naar onze uitslagenpagina.