El Baradei benoemd tot Egyptische premier

Mohammed El Baradei, de vroegere baas van het Internationaal Atoomagentschap (IAEA) en Nobelprijswinnaar voor de Vrede, is zaterdag benoemd tot interimpremier van Egypte, drie dagen na de militaire staatsgreep die president Mohamed Morsi van de macht verdreef. Dat heeft Tamarrod, de beweging achter het massale protest tegen Morsi, laten weten.

El Baradei zou later zaterdagavond de eed afleggen. Volgens het officiële persbureau Mena had de oppositieleider eerder op de dag een ontmoeting met interimpresident Adly Mansour, de voorzitter van het Grondwettelijk Hof.

Het stappenplan, dat uitgewerkt werd door het Egyptische leger in coördinatie met de oppositie en de belangrijkste religieuze leiders van het land, voorzag in de aanstelling van een interimregering ‘met volle bevoegdheden’, in afwachting van presidents- en parlementsverkiezingen.

El Baradei won in 2005 de Nobelprijs voor de Vrede voor zijn werk binnen het IAEA. Hij keerde in 2010 naar Egypte terug om oppositie te gaan voeren tegen het regime van toenmalig president Hosni Moebarak. Hij zette zich vervolgens ook af tegen diens opvolger Morsi.

El Baradei is leider van het Nationale Bevrijdingsfront, een alliantie van liberale en linkse oppositiepartijen.

Corrigeer

NIET TE MISSEN

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees