Nieuw boek Poco Pech is eerste roman van thrillerauteur

Ignace Dermaux eert zijn overleden vader met roman

Ignace Dermaux eert zijn overleden vader met roman

Na twee thrillers schrijft Ignace Dermaux zijn eerste roman. Foto: sbr

Roeselare -

Poco Pech is het nieuwe boek en meteen de eerste roman van Ignace Dermaux uit Roeselare. Na twee thrillers gooit hij het over een andere boeg.

Na twee thrillers brengt Ignace Dermaux met Poco Pech een derde boek uit. Een roman over een vader en zoon. Met een hoofdpersonage dat de pedalen kwijt is. De man stelt zijn leven, werk en ambities in vraag en doet daardoor domme dingen. Meteen gaat het ook over relativeren. ‘Het hoofdpersonage heeft alles om gelukkig te zijn: geld, een vrouw en kinderen. Maar hij slaagt er niet in’, zegt Dermaux. ‘Poco Pech is een titel met een cynische ondertoon. Onze problemen zijn vooral luxeproblemen in vergelijking met andere delen van de wereld.’ Eigenlijk zegt Ignace zoveel als ‘wees blij en gelukkig’. ‘Maar dan zonder moraliserend of belerend te willen overkomen’, nuanceert hij. Autobiografisch is het verhaal niet. Maar sowieso zijn er herkenbare situaties in beschreven. ‘Het boek gaat over een vader en zoon, en is opgedragen aan mijn vader, die in 2007 overleed. Het is mijn manier om afscheid te nemen. Maar daar stopt de parallel met mijn wereld. Al is het pure onzin als een schrijver beweert enkel fantasie te schrijven. Iedereen schrijft uit eigen ervaringen, ook al is het fictie.’ Die eigen ervaringen worden vrij concreet. Zo komt de E403 tussen Doornik en Brugge aan bod en krijgt ook de slogan ‘Wees blij, slet’ een plaats in het boek. Langs de snelweg bij Torhout staat die slogan op een barak geschilderd.

‘De keuze voor een roman als derde boek is een bewuste keuze’, zegt Dermaux. ‘Het grote voordeel als schrijver is dat je vrij bent om je fantasie los te laten. Die vrijheid is net wat ik zo leuk vind. Ik wil mezelf niet beknotten in die vrijheid door enkel te focussen op thrillers of telkens dezelfde personages op te voeren. Bij een thriller volg je een schema op om een spanningsboog op te bouwen. In een roman kan je de gevoelens en taal de vrije loop laten.’ Boek nummer drie is net gelanceerd maar nummer vier en vijf zitten al in de pijplijn voor volgend jaar. Respectievelijk een thriller die zich afspeelt in Roeselare en een nieuwe roman. De Beelden van Roslar zal zich afspelen in Roeselare. ‘Omdat ik hier graag woon en het een mooie stad is. En ja, er zullen heel wat herkenbare locaties een rol spelen.’ (foto sbr)

Corrigeer

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio