Dief neemt bankrekening én identiteit van slachtoffers over

Griezelig filmpje waarschuwt voor gevaren online bankieren

Febelfin en Duval Guillaume hebben een nieuwe campagne gelanceerd om mensen te wijzen op de gevaren van het delen van gegevens per e-mail. Want voor je het weet neemt iemand je hele leven over, klinkt het.

In 'See how easy freaks can take over your life', neemt een acteur het leven over van een nietsvermoedend slachtoffer. De man had via e-mail enkele persoonlijke gegevens doorgespeeld aan de 'dief', die niet alleen zijn bankrekening plundert, maar zijn hele leven overneemt. Een griezelig doch ludiek filmpje, maar niet ver verwijderd van de realiteit.

Steeds vaker geven internetfraudeurs zich uit voor medewerkers van uw bank om hun slachtoffers per telefoon hun response code, zeg maar hun persoonlijke handtekening voor internetbankieren, te ontfutselen. Niet zelden misbruiken ze daarbij persoonlijke gegevens die ze van het internet plukten om het vertrouwen van hun slachtoffers te winnen.

Veilig internetbankieren is daarom meer dan ooit een zaak van de bank, maar ook van de gebruiker. Banken nemen al heel wat maatregelen om internetbankieren zo veilig mogelijk te maken. Ook klanten moeten hun computers beveiligen tegen kwaadaardige virussen. Maar een verhoogde waakzaamheid bij de klanten is zo mogelijk nog crucialer. Klanten moeten oppassen nooit hun codes voor internetbankieren door te geven. Ook niet aan een persoon die zich aan de telefoon bijvoorbeeld uitgeeft voor een medewerker van de bank of een politieagent, en vraagt om de response code die verschijnt op het scherm van de kaartlezer. Want die response code is even persoonlijk en geheim als de pincode van uw bankkaart.

De vorige video van Duval Guillaume, het 'Mind Reader'-filmpje, won onlangs een Golden Lion op het reclamefestival in Cannes. Daarin werd ook al gewaarschuwd voor het slecht afschermen van persoonlijke gegevens.

 

Corrigeer

IN HET NIEUWS

Verkiezingen in jouw gemeente:

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees