Eekhoorntjes krijgen eigen brug over Brusselse ring

Wat touwen van de bomen naar het portiek, en de eekhoorns kunnen veilig oversteken. Foto: Filip De Smet

Goed nieuws voor de eekhoorns in het Zo­niënwoud: sinds vanochtend kunnen zij zonder zorgen de ring rond Brussel oversteken. De bomen aan beide kanten van de weg werden gisteravond met touwen met elkaar verbonden. Het is meteen de eerste ‘boombrug’ boven een Vlaamse snelweg.

Twee keer drie rijstroken oversteken, het is voor een doorsnee eekhoorn te veel van het goede. Al te vaak kun je op de ring rond Brussel platgereden exemplaren langs de kant van de weg zien liggen. Meestal verkiezen de knaagdieren het zekere boven het onzekere en blijven ze veilig aan ‘hun’ kant van de ring.

Speciaal voor de eekhoorntjes heeft het Agentschap Natuur en Bos vannacht een brug gebouwd over de ring, tussen Groenendaal en de grens met Brussels Gewest. Een boombrug weliswaar: een constructie van touwen die de boomkruinen aan beide kanten van de ring met elkaar verbindt via het portiek waar de dynamische snelheidsborden aan hangen. ‘Het portiek stond er, dus moesten we het gewoon aanpassen’, zegt Dirk Bogaert van het Agentschap voor Natuur en Bos. ‘We passen de bovenzijde van het portiek aan zodat de eekhoorns erover kunnen lopen en verbinden de uiteinden van de constructie met touwen. Niet alleen eekhoorns, ook boommarters en verschillende soorten muizen kunnen er gebruik van maken.’

Lees in Het Nieuwsblad van donderdag 11 juli waarom deze 'eekhoornbrug' nodig was.

Corrigeer

IN HET NIEUWS

Verkiezingen in jouw gemeente:

Meest Gelezen

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees