Fit & Gezond

‘Griepvaccin bij kinderen spaart levens én kosten’

'Geef alle kinderen een griepvaccin'

'Geef alle kinderen een griepvaccin'

Foto: mhb

Kinderen zijn de motor van elke griepepidemie. Geef ze allemaal een inenting en het aantal griepdoden onder bejaarden én de gezondheidskosten dalen drastisch. Dat staat in een studie van het Kenniscentrum voor de Gezondheidszorg.

Elk jaar gaan in ons land meer dan 200.000 mensen met griepsymptomen naar de huisarts. 4.000 laten zich opnemen in het ziekenhuis en zowat 470 (vooral oudere) personen overlijden aan de infectie. Die aantallen zouden sterk dalen door een vaccinatieprogramma in scholen en door Kind en Gezin. Dat concludeert het Kenniscentrum voor de gezondheidszorg (KCE) uit een studie die vandaag verschijnt.

‘Kinderen zijn de motor van elke griepepidemie’, zegt Philippe Beutels, professor gezondheidseconomie aan de Universiteit Antwerpen, die samen met collega’s van de Universiteit Hasselt aan de KCE-studie werkte. ‘Ze raken elkaar veel aan en geven zo het virus door aan elkaar, aan hun ouders, en uiteindelijk aan de meest kwetsbare groep: de ouderen. Als je de verspreiding van griep bij de kinderen afremt, beschermt dat de hele maatschappij.’

Volgens de berekeningen zou het aantal huisartsbezoeken en het aantal ziekenhuisopnames met een kwart dalen als tachtig procent van de kinderen tussen zes maanden en achttien jaar jaarlijks een griepprik krijgt. En er zouden jaarlijks 75 personen minder sterven.

Het voorstel zou de griepvaccinatiecampagne in één klap uitbreiden van de meest kwetsbare groepen – zwangere vrouwen, 65-plussers en chronisch zieken – naar honderdduizenden kinderen. ‘Dat zou de overheid veel gezondheidskosten sparen. Om nog te zwijgen van de kosten door ziekteverzuim’, zegt Beutels.

Griepcommissaris Marc Van Ranst ziet wel wat in het voorstel. ‘Dat zou zeker de bejaarden beter beschermen. Maar ik betwijfel of de ouders te overtuigen zullen zijn.’

Corrigeer

Het beste van Enkel voor abonnees