Aischa liep bacteriële infectie op van stukje rundvlees

Meisje (9) overleden na eten slecht doorbakken vlees

Meisje (9) overleden na eten slecht doorbakken vlees

Aischa Kalikova (midden) met haar zus Aika (rechts) Foto: rr

BALEN - De kleine Aischa Kalilova (9) uit Balen is zaterdagavond in het UZ in Leuven overleden. Het meisje liep enkele dagen geleden een zeldzame bacteriële infectie op na het eten van een stukje rundvlees.

Het kindje van een Vlaams-Russisch gezin werd vorige week plots ziek nadat ze een slecht doorbakken stukje rundvlees had gegeten. Eerst kreeg ze buikpijn en diarree. Maar op korte tijd ging haar gezondheid fors achteruit.

‘Toen haar nieren plots ook niet meer functioneerden, werd ze naar het ziekenhuis gebracht’, zegt Annemarie Kota, een vriendin van de familie. ‘Twee dagen geleden kon ze niet meer zelfstandig ademen en kreeg ze een hartstilstand.’

E.Coli bacterie

De artsen stelden vast dat haar infectie veroorzaakt werd door het HUS-syndroom (hemolytisch-uremisch syndroom), een bacteriële infectie veroorzaakt door E. coli-bacteriën die verband houden met het eten van onvoldoende verhit rundvlees.

‘In deze periode van het jaar, wanneer er veel gebarbecued wordt, komt dat wel eens voor’, zegt Jan Verhaegen, bacterioloog van het UZ Leuven. ‘Men moet echt vermijden dat rundvlees niet goed gebakken op tafel komt, want dat is de belangrijkste voedingsbodem voor deze bacterie, die overigens niet voorkomt in ander vlees.’

Bij 1 op 3 fataal

Het HUS is een zeldzame aandoening. Vooral kinderen en ouderen zijn er gevoelig voor. Bij één op de drie loopt de besmetting fataal af. ‘Een kwart van de patiënten herstelt wel, maar zij hebben dan ernstige nierstoornissen waardoor ze nog jaren aan de nierdialyse moeten’, zegt Verhaegen.

Corrigeer

Doe de stemcheck van Het Nieuwsblad en ontdek met welke partij jij het best overeenkomt.

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio