Vrijspraak voor Amerikaan die zwarte tiener doodschoot

Vrijspraak voor Amerikaan die zwarte tiener doodschoot

Zimmerman na zijn vrijspraak Foto: REUTERS

George Zimmerman (29) is niet schuldig aan de moord of de doodslag op Trayvon Martin (17). Dat heeft de jury op het proces in Sanford beslist. De zaak zorgde voor heel wat ophef in de Verenigde Staten omdat racistische motieven vermoed werden.

In februari 2012 schoot Zimmerman, latino en lid van een vrijwillige buurtwacht, de zwarte tiener Trayvon Martin dood. Hij beweerde door Martin te zijn aangevallen en uit zelfverdediging gehandeld te hebben. De zwarte tiener was echter ongewapend.

Zimmerman werd onmiddellijk na de feiten niet gearresteerd. Pas na protest in heel de VS stelde het openbaar ministerie zes weken na de schietpartij het lid van de burgerwacht in staat van beschuldiging.

Ook Zimmermans advocaat pleitte op het proces dat zijn cliënt vuurde uit zelfverdediging. Volgens openbaar aanklager Angela Corney was Zimmerman, die zelf niet getuigde, Trayvon Martin echter gevolgd toen die van een snoepwinkel op weg was naar huis. Zimmerman zou vlak voor het schietincident ook zijn haat tegen lokale tieners geuit hebben toen hij de politiedispatching belde.

Geen moord noch doodslag

De zes blanke en vrouwelijke juryleden oordeelden na meer dan 16 uur deliberatie echter dat Zimmerman niet schuldig aan zowel moord als doodslag. Daardoor ontloopt hij respectievelijk levenslang en 30 jaar cel.

Zimmerman droeg een kogelvrije vest toen hij de rechtszaal verliet en probeerde de menigte die was toegestroomd, te ontlopen. De medestanders van Martins familie waren zeer teleurgesteld door het verdict en scandeerden ‘geen gerechtigheid geen vrede’.

Racistische motieven

De zaak zorgde begin 2012 voor internationale verontwaardiging niet enkel omdat het zo lang duurde voordat Zimmerman gearresteerd werd, maar ook omdat racistische motieven achter de misdaad vermoed werden.

Aan het begin van het proces, eind juni, beschuldigde de procureur-generaal John Guy de burgerwacht er nog van de 17-jarige tiener bewust doodgeschoten te hebben. 'Hij heeft hem slechts om een enkele reden gedood: gewoon omdat hij het wilde.'

 

Corrigeer

NIET TE MISSEN

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees