Italiaanse senator vergelijkt zwarte minister met orang oetan

Italiaanse senator vergelijkt zwarte minister met orang oetan

Cecile Kyenge, de eerste zwarte minister in Italië. Foto: REUTERS

Een senator van de Italiaanse partij Lega Nord heeft de eerste zwarte minister in de geschiedenis van Italië, Cecile Kyenge, vergeleken met een orang oetan. De Italiaanse regeringsleider Enrico Letta zei zondag dat de uitlatingen van de man ‘onaanvaardbaar’ zijn.

Senator Roberto Calderoli, die bekend staat om zijn omstreden uitspraken, zei zaterdag op een samenkomst van zijn partij in Teviglio (niet ver van Bergamo in het noorden van Italië, red.) over de minster van Congolese origine: Cecile Kyenge ‘mag best minister zijn, maar ze zou dat misschien beter doen in haar eigen land’. (...) Ik hou van dieren, maar als ik beelden zie van Kyenge, kan ik me er niet van ontdoen dat ze gelijkenissen vertoont met een orang oetan, zelfs als ik zeg dat ze er geen is’.

‘Gebrek aan kennis van het andere’

Zijn uitspraken konden in de media al op heel wat commentaar rekenen. Enrico Letta liet zondagochtend in een officiële mededeling weten dat de uitlatingen van de senator ‘onaanvaardbaar en voorbij alle grenzen zijn’. In diezelfde mededeling drukte hij zijn solidariteit met en steun aan Kyenge uit.

Kyenge zelf reageerde als volgt: ‘We kunnen niet zeggen dat Italië racistisch is, maar er is duidelijk een gebrek aan kennis van het andere.’

Corrigeer

NIET TE MISSEN

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees