Dopingbom in atletiek: ook Asafa Powell positief

Asafa Powell Foto: IMAGEGLOBE

Het WK atletiek in Moskou start pas op 10 augustus maar in de aanloop daarvan barstte vandaag een nieuwe dopingbom. Nadat eerder op de dag bekend raakte dat de Amerikaan Tsyon Gay positief testte, raakte nu ook bekend dat Jamaicaanse atleten betrapt zijn. Volgens de Jamaicaanse krant The Gleaner testten in totaal niet minder dan vijf Jamaicaanse atleten positief op verboden middelen op de Jamaicaanse trials (20-23 juni). Zo zouden Asafa Powell en Sherone Simpson een positieve dopingtest hebben afgeleverd.

Voormalig wereldrecordhouder op de 100 meter Asafa Powell testte vorige maand positief op de nationale kampioenschappen voor een stimulerend middel. ‘We onderzoeken nu met het WADA (World Anti-Doping Agency) hoe het in zijn systeem is geraakt’, bevestigde zijn agent Paul Doyle. Het betreft het middel oxilofrine, een stimulans.

Powell is voormalig wereldrecordhouder op de 100 meter. In 2007 liep de Jamaicaan een tijd van 9.74. Usain Bolt zette het record nadien scherper, maar Powell dook in 2008 wel nog onder zijn persoonlijk record in 9.72. Daarmee is hij de vierde snelste aller tijden.

Powell: 'Geen valsspeler'

'Ik ben geen valsspeler', stelde Powell in een persbericht. 'Ik wil duidelijk aan mijn familie, vrienden en al mijn fans wereldwijd zeggen dat ik nooit bewust middelen heb genomen die in strijd zijn met de regels. Mijn houding ten opzichte van het dopingreglement is algemeen bekend, ik ben steeds bereid om stalen te geven wanneer men daarom vraagt. Op professioneel vlak maakt dit het me onmogelijk om deze zomer met de Jamaicaanse atleten aan te treden op het WK in Moskou. maar op persoonlijk vlak is dit echter nog pijnlijker. Ik schrijf dit in het volle besef dat mijn familie, vrienden, fans en land teleurgesteld zullen zijn door deze laatste ontwikkeling. Ik duizel na deze verrassende positieve test. Ik aanvaard de gevolgen van deze positieve test, uiteindelijk is er maar een Asafa Powell. Mijn fout was echter niet dat ik vals speelde, maar dat ik niet waakzaam genoeg was.'
 
Simpson: 'Moeilijke tijd'

 Ook zijn landgenote Sherone Simpson, lid van de Olympische 4x100 meter die zilver pakte, bevestigde dat zij betrapt werd. ‘Dit is een moeilijke tijd voor mij’, liet Simpson weten. ‘Ik ben op de hoogte gebracht dat in mijn urine sporen zijn gevonden van oxilofrine (methylsynephrine).’

Zij maakte deel uit van de Jamaicaanse 4x100m-ploeg die goud won op de Olympische Spelen van 2004 en zilver in 2012. Op de Spelen in 2008 behaalde ze zilver op de 100m.

En Nesta Carter?

Ook Nesta Carter zou volgens verschillende mediaberichten van zondag tot de vijf Jamaicaanse atleten behoren die tijdens de Jamaicaanse trials (20-23 juni) positief hebben getest op verboden middelen. Met zijn 9.78 is Carter de vijfde snelste mens aller tijden op de 100 meter. Zaterdag liep de Jamaicaan op de IAAF World Challenge in het Spaanse Madrid nog 9.87. Hij behaalde op de Olympische Spelen van 2008 en 2012 goud met de 4x100m-estaffetteploeg.

Eerder raakte zondag bekend dat Tyson Gay positief bevonden is op een verboden middel. De Amerikaanse atleet neemt niet deel aan het WK in Moskou (10-18 augustus).

Corrigeer

Het Nieuwsblad biedt meer dan 1.000 reeksen in 12 sporten aan. Zoek hierboven de uitslagen van uw favoriete club of surf naar onze uitslagenpagina.