Grootse Froome triomfeert op Mont Ventoux

Een grootse Chris Froome heeft de mythische 15e etappe in de honderdste Tour de France gewonnen. De gele trui kwam solo boven op de legendarische Mont Ventoux, voor de Colombiaanse berggeit Quintana. Froome pakt zo ook de bolletjestrui en de eindzege lijkt voor het grijpen, Mollema volgt nu als tweede in de stand al op 4'14". Quintana pakt de witte trui weer over van Kwiatkowski.

Tour de France 2013 op Sportwereld.be

181 renners vertrokken op Quatorze Juillet in Givors voor een helse rit van 242,5 kilometer. Philippe Gilbert en Thomas De Gendt probeerden wel maar pas na dertig kilometer was de juiste vlucht vertrokken. Groene trui Peter Sagan, Daryl Impey en Sylvain Chavanel waren de belangrijkste namen in de kopgroep van tien.

Het peloton liet begaan en de voorsprong van de koplopers liep op tot maximaal zes minuten. Het moordende tempo zakte echter niet, met de wind in de rug werden de eerste 100 kilometer aan bijna 50 km/u gemiddeld afgehaspeld. Pas toen Movistar zich op kop zette van het peloton, slonk de voorsprong van de tien tot een drietal minuten. In Malaucène pakte Sagan nog met de vingers in de neus de tussensprint mee maar met de Kale berg in zicht steeg de nervositeit.

La Machine en opnieuw Bakelants

Chavanel liet in Bédoin zijn medevluchters in de steek en 'La Machine' begon solo aan de mythische klim van 21,5 kilometer. Achter hem zorgde Sagan echter nog voor het nodige spektakel door met een wheelie uit te pakken op de klim op het moment dat het peloton hem inrekende...

In die grote groep was het alweer Jan Bakelants die zich liet zien. De ex-gele trui was gisteren nog mee in de lange vlucht maar sprong ook nu weg uit de groep met alle favorieten, waar zijn kopman Andy Schleck meteen moest lossen.

Quintana en Froome

Zoals verwacht stak Nairo Quintana het vuur écht aan de lont, op twaalf kilometer van de top. De Colombiaan van Movistar wipte meteen over Chavanel en Bakelants naar de kop. Gele trui Chris Froome liet aanvankelijk begaan aangezien Quintana als achtste in de stand al meer dan vijf minuten achterstand telde.

Cadel Evans was de volgende grote naam die moest lossen onder het moordende tempo van Team Sky, dat vandaag dus wel present was. Ook voor de Nederlanders van Belkin ging het net te snel en zo leek het achter de Colombiaanse koploper een tweestrijd te worden tussen Alberto Contador en Chris Froome. Niet lang echter, want de gele trui koos zelf voor de aanval en reed op zeven kilometer van de top al weg van zijn belager met één moordende demarrage.

Demonstratie

Samen met Quintana diepte Froome de voorsprong op zijn achtervolgers nog uit. Na enkele versnellingen van Froome moest ook Quintana in de laatste kilometer dan toch de gele trui laten gaan. Froome pakte zo op grootse wijze zijn twee etappezege in deze Tour.

Op een halve minuut pakte Quintana de tweede stek, Mikel Nieve pakt de derde plaats nipt voor Joaquin Rodriguez. Alberto Contador volgde even later aan de zijde van ploegmaat Roman Kreuziger en kreeg meer dan anderhalve minuut aan de broek. Bart De Clercq was de beste Belg en finishte knap als elfde in de achtervolgende groep net achter Mollema en Ten Dam.

Uitslag:

1 Chris Froome 5u48'45"
2 Nairo Quintana +29"
3 Mikel Nieve +1'23"
4 Joaquim Rodríguez +1'23"
5 Roman Kreuziger +1'40"
6 Alberto Contador +1'40"
7 Jakob Fuglsang +1'43"
8 Bauke Mollema +1'46"
9 Laurens ten Dam +1'53"
10 Jean-Christopge Péraud +2'08"
11 Bart De Clercq +2'08"

Stand:

1. Froome
2. Mollema + 4'14"
3. Contador + 4'25"
4. Kreuziger + 4'28"
5. Ten Dam + 4'54"
6. Quintana + 5'47"
7. Fuglsang + 6'22"
8. Rodriguez + 7'11"
9. Peraud + 7'47"
10. Kwiatkowski + 7'58"

Bekijk hier de volledige uitslag en standen op de wedstrijdpagina van sportwereld.be
 

Corrigeer

DE DIGITALE WIELERGIDS

Klik hier

nb-logo


Het Nieuwsblad biedt meer dan 1.000 reeksen in 12 sporten aan. Zoek hierboven de uitslagen van uw favoriete club of surf naar onze uitslagenpagina.