OVERZICHT. Schaduwfavorieten zakken één voor één door het ijs

OVERZICHT. Schaduwfavorieten zakken één voor één door het ijs

Foto: Photo News

Terwijl na de waaieretappe richting Saint-Amand-Montrond gele trui Froome nog meer dan een minuut verloor op Contador, toonde de kopman van Sky op de Mont Ventoux dat hij de enige renner is in dit peloton die aanspraak maakt op de eindoverwinning van Tour de France. De Keniaanse Brit reed alle andere (schaduw)favorieten de vernieling in.

We waren nog maar net aan de beklimming van de 'Reus van de Provence' begonnen, of Andy Schleck moest het uitgedunde peloton al laten rijden. De jongste van de Schleck-broers zwalpte over de rijweg en belandde ei zo na  in de kant. De gevleugelde klimmer van weleer was vandaag wel erg ver te zoeken op de flanken van de Mont Ventoux.

Ook Cadel Evans was er snel aan voor de moeite. De Australische ex-Tourwinnaar had zijn klimmersbenen thuis gelaten en nam in zijn terugval de hele BMC-ploeg mee. Evans eindigde uiteindelijk op ruim acht minuten. Tejay Van Garderen, de schaduwkopman van BMC, moest zelfs meer dan 27 minuten toegeven op gele trui Froome.

 Op het moment dat Richie Porte het tempo in de groep der favorieten overnam, gingen ook de andere kanshebbers op de overwinning één na één overboord. Valverde kon het tempo niet volgen, maar ook het Belkin-duo Mollema-Gesink kon de Sky-jongens niet bijhouden. Alleen Alberto Contador kon samen met Kreuziger even het wiel houden, maar de Tsjech moest al snel afhaken en bij de eerste versnelling van Froome zakte de Spanjaard Contador ook door het ijs. Contador eindigde uiteindelijk op 1'40", met kort na hem de Nederlanders Mollema en Ten Dam.

Froome bleef zo als enige van alle favorieten over en reed op indrukwekkende wijze naar winst aan het weerstation bovenop de Mont Ventoux. De Brit maakte duidelijk dat hij bergop geen gelijke heeft in deze Tour en kan met veel vertrouwen de rustdag van morgen in. De overige renners voor het algemen klassement lijken voor de tweede plaats te moeten koersen.

Corrigeer

DE DIGITALE WIELERGIDS

Klik hier

nb-logo


Het Nieuwsblad biedt meer dan 1.000 reeksen in 12 sporten aan. Zoek hierboven de uitslagen van uw favoriete club of surf naar onze uitslagenpagina.