Premier Rajoy in nauwe schoentjes in corruptieschandaal

Betogers eisen het aftreden van de premier. Foto: REUTERS

De voormalige penningmeester van de Spaanse regeringspartij Partido Popular (PP), Luis Bárcenas, verschijnt vandaag voor de rechtbank van Madrid waar hij zich moet verantwoorden voor corruptie. Het schandaal rond de zwarte boekhouding van de partij brengt premier Mariano Rajoy in nauwe schoentjes.

De Conservatieve Partij en verschillende hooggeplaatste functionarissen, onder wie premier Rajoy, heeft minstens twintig jaar lang niet-gedeclareerde giften ontvangen van bouw- en andere ondernemers. In ruil konden zij rekenen op bouwlicenties en overheidsopdrachten, zo verklaarde Bárcenas vorige week.

Explosieve informatie

De PP en Rajoy ontkennen de zwartgeldaffaire met klem. Uit documenten die verschenen in de krant El Mundo, blijkt echter dat Rajoy 25.200 euro per jaar zou hebben ontvangen.

Maandag berichtten de Spaanse media dat Bárcenas besloten heeft om aan de rechter mogelijk explosieve informatie te onthullen over de boekhouding van de partij. Hij was penningmeester van de PP van 1991 tot 2010 en is dus zeer goed op de hoogte van wat er zich op financieel vlak afspeelde binnen de partij.

Sms’en

Zondag publiceerde de Spaanse krantEl Mundo nog het sms-verkeer tussen Rajoy en Bárcenas. Die berichten tonen volgens de krant dat Rajoy zeker tot mei 2013 een direct en permanent contact heeft gehouden met Bárcenas en hem heeft gevraagd het bestaan van de geheime boekhouding te ontkennen.

Een van de sms’en: ‘Luis, ik begrijp het. Hou je sterk, ik bel je morgen. Knuffel.’

De Spaanse socialistische partij Partido Socialista Obrero Español PSOE wil dat premier Rajoy ‘onmiddellijk aftreedt’ en ‘alle banden verbreekt met de PP’.

Externe links
Corrigeer

NIET TE MISSEN

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees