Albert krijgt dotatie van 923.000 euro

Albert krijgt dotatie van 923.000 euro

Foto: Photo News

Het federale kernkabinet heeft zich dinsdag gebogen over de dotatie van koning Albert na diens troonsafstand. De ministers hebben beslist dat Albert een dotatie van 923.000 euro krijgt. Dat is hetzelfde bedrag als wat kroonprins Filip momenteel krijgt.

De federale topministers kwamen vanmorgen bijeen om nog een aantal zaken te regelen naar aanleiding van de troonswissel op 21 juli. op de agenda stond onder meer de dotatie van Albert II.

Vooraf raakte al bekend dat het om een bedrag zou gaan dat vergelijkbaar was met wat kroonprins Filip nu krijgt: zo'n 920.000, euro. 'Dat zou een maatstaf kunnen zijn', bevestigde CD&V-vicepremier Pieter De Crem aan de VRT. 'Een stuk erkentelijkheid voor het gewezen staatshoofd speelt mee.'

De Crem zei ook dat iedereen erbij gebaat is een 'heel goede oplossing' te vinden voor de dotatie. 'Transparantie is de garantie', verzekerde hij. Daarbij moet de 'basis duidelijk zijn, en die is voor iedereen gelijk', waarmee hij erop doelt dat een deel van het inkomen belast zal worden.

De dotatie van 923.000 euro bestaat uit twee delen. Koning Albert krijgt een loon van 180.000 euro, waarop hij persoonsbelasting moet betalen. Daarnaast krijgt hij 743.000 euro werkingskosten, waar hij btw en accijnzen op moet betalen. Dat laatste bedrag wordt gecontroleerd door het Rekenhof. Voorts krijgt hij vijf jaar lang tien gedetacheerde personeelsleden die voor hem werken.

Corrigeer

IN HET NIEUWS

Verkiezingen in jouw gemeente:

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees