Prinses luistert meer dan uur naar verhalen van bewoners

Mathilde als koningin onthaald in opvangcentrum

Er verblijven een tiental mensen in House of Colours. Ze gaan er terug op zoek naar hun eigen roots en cultuur. Foto: pkk

VOSSELAAR -

Voor ze zondag officieel koningin wordt, heeft prinses Mathilde gisteren nog een bezoek gebracht aan Vosselaar. In opvangcentrum House of Colours kreeg ze een warm en kleurrijk onthaal. Mathilde bleef er meer dan een uur.

Stipt om half elf arriveerde prinses Mathilde aan de woning langs de Antwerpsesteenweg in Vosselaar. In House of Colours worden kinderen, maar ook volwassenen uit de hele wereld opgevangen in crisissituaties. De prinses begroette als eerste Hilde Stockman, de drijvende kracht achter het initiatief, en haar medewerkers. Van de kleine Dwayne kreeg ze een tekening, van Zoë kreeg ze bloemen.

Ook staatssecretaris Maggie De Block, gouverneur Cathy Berx en de Vosselaarse schepen Marc Soontjes (CD&V) dragen dit initiatief een warm hart toe. Sinds 2004 al kunnen vluchtelingen en andere mensen in crisissituaties hier terecht. Na de start in Hoogstraten en verblijven in Rijkevorsel en Turnhout, heeft het House of Colours nu een onderdak gevonden in Vosselaar. Momenteel verblijven er een tiental mensen, vooral uit Afrika. Ze gaan er terug op zoek naar hun eigen roots en cultuur, leren hoe ze wat aan de vaak niet zo rooskleurige toestand in eigen land kunnen veranderen, én zoeken samen met de begeleiders in dit huis hoe ze met duurzame oplossingen vooruit kunnen komen.

House of Colours begeleidt zelf twee projecten, in Zuid-Afrika en in Kenia. Dit laatste, Umoja Village, werd aan de hand van praktische voorbeelden gedemonstreerd aan Mathilde.

Hilde Stockman ziet het bezoek van de prinses als de ultieme bekroning voor het vele werk dat al tien jaar in het huis wordt geleverd: ‘De prinses is een zeer luisterbereid en open persoon. En ze wordt zeker een goede koningin. Ze is heel begaan met de problematiek van de mensen die we hier opvangen en stelde zeer geïnteresseerde vragen. Ze luisterde heel aandachtig naar de vaak schrijnende verhalen van de kinderen en sprak hen moed in.’

Verscheidene bewoners hadden speciaal voor het bezoek liedjes ingestudeerd en zongen voor Mathilde onder meer Hakuna Matata.

Corrigeer

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio