'AA Gent is eindelijk een nummer 1'

'AA Gent is eindelijk  een nummer 1'

Foto: fvv

Dertien jaar heeft het geduurd. Er ging hoongelach mee gepaard, zelfs tot in de laatste maand voor de ­uiteindelijke oplevering. Maar vandaag staat de ­Ghelamco Arena er. AA Gent heeft een nieuwe voetbaltempel en dat mag gerust historisch genoemd worden. Historisch in de 113-jarige geschiedenis van de club. Historisch ook in de geschiedenis van het Belgisch ­voetbal. Het is immers al 39 jaar geleden dat in ons land nog een gloednieuw stadion werd gebouwd: Olympia in Brugge in 1974. Club Brugge kijkt intussen alweer uit naar een andere, nieuwe arena. Het geeft alleen maar aan dat we in ons land hopeloos achter de feiten ­aanhollen als het op comfort voor de toeschouwers ­aankomt.

 

AA Gent holt dus niet meer. Het duo Ivan De Witte-Michel Louwagie realiseert hiermee zijn tweede ­huzarenstuk. Nadat een schuld van 27 miljoen euro ­bijna volledig werd weggesaneerd, staat de mooiste voetbaltempel van België nu te glimmen aan de kruising van de E17 en E40, in de hoofdstad van Oost-Vlaanderen. De Witte en Louwagie ­vormden de motor, maar zonder de medewerking en het geld van de stad Gent ­­­– en dus van de ­belastingbetaler – en projectontwikkalaar Ghelamco was het stadion er niet gekomen. De kritiek daarop ­laten we nu even voor wat hij is. Te veel gezeur en ­geklaag zorgen er immers voor dat in dit land op het vlak van infrastructuur nagenoeg niets meer mogelijk is. De 20.000 toeschouwers die vanavond de openings­wedstrijd tegen VfB Stuttgart bijwonen, zullen er zich evenmin aan ­storen dat nog niet alles is afgewerkt. Het comfort in het stadion is uniek in België en maakt AA Gent op dit vlak de nummer 1 in ons land. Sportief moeten de Buffalo’s ook nog de sprong maken, want de huidige spelerskern staat niet op het niveau van het bouwwerk dat aan de spaghetti van op- en afritten van de autostrade in Gent werd opgetrokken.

Laten we hopen dat dit nieuwe stadion inspirerend werkt voor de clubs, investeerders en overheden in ons land. Voor de toegangsprijzen die her en der betaald worden, verdienen de fans een betere behandeling. De abonnementenverkoop bij AA Gent (nu al 25 en straks wellicht 50 procent meer dan vorig seizoen) bewijst dat de voetballiefhebber dit wel apprecieert. AA Gent heeft het pad geëffend.

Corrigeer