Met Greipel, Kittel, Quintana en Porte oogt affiche aantrekkelijk

Na-Tourcriterium strikt toppers Ronde van Frankrijk

De vzw Roeselare Koerst is tevreden met de affiche die ze kan presenteren. Foto: sbr

Roeselare -

De spurtbommen André Greipel en Marcel Kittel en tourrevelatie Nairo Quintana zijn enkele van de grote namen die aan de start verschijnen van het Roeselaarse na-Tourcriterium volgende week dinsdag. Voor het eerst is de toegang gratis en vindt het evenement plaats in het centrum van de stad. De veranderingen zorgen voor extra stress bij de organisatoren.

Het is spannend aftellen voor de vzw Roeselare Koerst die het na-Tourcriterium organiseert. Dinsdag 23 juli, amper twee dagen na het einde van de Tour de France, staan de sterren van de rittenkoers aan de start in Roeselare.

Het deelnemersveld oogt aardig. Drievoudig etappewinnaar Marcel Kittel, beste jongere Nairo Quintana, ritwinnaar Matteo Trentin, meesterknecht Richie Porte en spurtbom André Greipel zijn er bij.

De organisatoren wachtten opnieuw met het vastleggen van de grote namen tot de laatste tourweek.

‘Dan kennen we de vedetten. Ook belangrijk is om te zien of de renners binnen het budget passen’, legt voorzitter Björn Gevaert uit.

‘De prijs van renners stijgt als ze een rit winnen of een trui meebrengen. Als we een renner willen hebben die heel veel ritten wint, houden we minder budget over voor andere renners. Het is steeds zoeken naar een evenwicht.’

Ook met gele trui Christopher Froome en groene trui Peter Sagan is er onderhandeld.

Froome niet

‘Maar Froome tekende voor een criterium in Nederland en Sagan besliste om geen criteriums te rijden’, aldus Gevaert.

Uit eigen land staat onder meer Bart De Clercq aan de start. Hij liet een paar mooie dingen zien in de Tour en is mogelijk een Tourbelofte in de toekomst.

Het na-Tourcriterium vond de voorbije drie edities plaats in Krottegem. Dit jaar is het stadscentrum het decor met passages langs de Grote Markt, Noordstraat en Ooststraat. Start en aankomst liggen in de Sint-Amandsstraat, nabij het Deconinckplein en de Moermanparking.

Het grootste verschil is dat de toeschouwers niet langer moeten betalen. ‘Met de veranderingen was het opnieuw van nul starten’, vertelt de voorzitter. ‘Een nieuw parcours uittekenen, een veiligheidsplan uitwerken enzovoort. Maar we deden eerder al veel kennis op.’

Een gratis na-Tourcriterium zorgt wel voor minder inkomsten. ‘We denken dan weer meer volk te lokken en rekenen op een grotere drankverkoop. Dat is onze enige bron van inkomsten de dag zelf.’

Maar toch zijn het vooral de sponsors die het na-Tourcriterium mogelijk maken.

Corrigeer

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio