Nieuwe oogst wordt dit weekend binnengehaald

Liefmans plukt zestig ton krieken in Limburg

Liefmans plukt zestig ton krieken in Limburg

Brouwer Marc Coesens en de broers Emile en Jos Briffoz, onder de kriekenbomen met Liefmans Cuvée Brut. Foto: pdv

Oudenaarde / Gingelom -

Dit weekend wordt de boomgaard van de broers Briffoz in het Limburgse Gingelom helemaal kaalgeplukt. Zestig ton krieken verdwijnen in acht reusachtige tanks, om in Brouwerij Liefmans in Oudenaarde tot drie jaar te rijpen voor de Liefmans Cuvée Brut.

De familie Briffoz is de enige teler die de speciale kriekensoort Gorsem nog teelt en dit speciaal op vraag van Liefmans. De Gorsemkriek geeft een bijzondere smaak aan het bier. Het lange koude voorjaar zorgde ervoor dat de krieken drie weken later rijp zijn dan gewoonlijk, maar de vruchtzetting is zeer goed verlopen en de bomen brachten heel veel vruchten voort. Na de oogst vertrekken de krieken naar Oudenaarde waar ze gebruikt worden voor de Liefmans Cuvée Brut. Dit kriekbier rijpt minstens achttien maanden tot zelfs drie jaar.

De geschiedenis van de brouwerij Liefmans, gelegen aan de oever van de Schelde in Oudenaarde, gaat terug tot 1597. Liefmans verkiest steevast om te werken met Belgische producten. Zo komen alle krieken voor de Cuvée Brut uit de Gingelomse boomgaard van Emile en Jos Briffoz.

‘Een bewuste keuze’, zegt brouwmeester Marc Coesens. ‘De kwaliteit van onze lokale producten is fantastisch. Bovendien vermijden we zo dat onze verse vruchten eerst een heel eind getransporteerd moeten worden. Onze krieken liggen na drie dagen al gespoeld en gekoeld in de rijpingstanks. En chauvinisme speelt natuurlijk ook een rol. Liefmans is een op en top Belgisch bier en wil dat graag blijven. De hop, aangevoerd uit Poperinge, zorgt voor het specifieke smaakprofiel van de Liefmans-bieren.’

Nieuwe bomen

Brouwerij Liefmans en de gebroeders Briffoz hebben een zeer nauwe samenwerking. Zo werden drie jaar geleden nieuwe bomen aangeplant en het zal nog twee jaar duren voor deze nieuwe bomen een volwaardige oogst Gorsemkrieken leveren. De Gorsemkriek is cruciaal voor de bieren van Brouwerij Liefmans.

Deze kriek zorgt immers voor een bijzondere smaak van de Cuvée Brut. Liefmans Cuvée Brut wordt trouwens slechts één keer per jaar gebrouwen.

In juli wordt hiervoor bier van gemengde gisting verrijkt met een selectie van vers geoogste krieken. Na een lange rijping worden verschillende jaargangen versneden tot de Cuvée Brut. De Liefmans-bieren verkrijgen hun typische smaak door de gemengde gisting in open gistkuipen, door de extra lange lagering, door het gebruik van echte Belgische krieken en het vermengen van jong en oud bier. Deze techniek wordt ook gebruikt bij Champagne.

Corrigeer

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio