Mode

GETEST. Welke vlekkenverwijderaars werken het best?

Vlekverwijderaars, ontvlekkers of vlekkenoplossers. De namen zijn talrijk. Net zoals de uitvoeringen. Sprays, tubes of drukflessen. Alle beloven ze olie, lippenstift, gras en koffie te verwijderen, zonder je geliefde kledij aan te tasten. Dries Henau en Yuri Vandenbogaerde van Wasbar in Gent gingen aan de slag met tien wondermiddelen maar stelden vast dat die lang niet altijd hun beloftes waarmaken. Hoe Shout, Biotex, Dr. Beckmann, Blan, Vanish, K2R en Eau Ecarlate het deden in onze grote test, lees je in Het Nieuwsblad van zaterdag 20 juli.

Dash vlekkenverwijderaar

Verpakking:? Spray.

Op het etiket:?Briljant vanaf de 1ste keer. Verwijdert gras, wijn, koffie, olie, bessen,
lippenstift, tomaat, make-up en vele anderen.

Gebruiksaanwijzing?‘Spuit meer dan 1 keer op beide zijden van de stof voor beste resultaat, laat enkele minuten inwerken.’

Gekocht bij:?Colruyt.

Prijs:?4,97 euro (500 ml).

Beoordeling:?Niet alle vlekken zijn verdwenen, maar Algemeen scoort dit product goed. Voor grasvlekken en lippenstift ben je eraan voor de moeite, koffie is semi verwijderd. Aardbei en andere vlekken zijn wel volledig verdwenen. Dit product doet algemeen wat het belooft en behoort tot de beste van de selectie. Zeker wanneer extra gewreven wordt, verdwijnen de vlekken goed. Ondanks de waarschuwing voor irritatie op de verpakking, geeft dit product geen last op de huid.

Foto: *

Zo deden we de test

 

De experts Dries Henau en Yuri Vandenbogaerde zijn sinds oktober 2012 eigenaars van Wasbar in Gent: een hippe wasserette waar ook plaats is voor een hapje en drankje, een optreden en een kappersbeurt. Yuri volgde talrijke workshops en opleidingen om klanten deskundig bij te staan. Geen betere experts om de vlekkenverwijderaars onder de loep te nemen.

De producten Dries vergezelde ons bij de zoektocht naar . We haalden de tien vlekkenverwijderaars, zowel grote merken als witte producten, bij vier verschillende supermarkten. We kozen voor verschillende prijsklassen, maar hielden ook rekening met de soorten verpakkingen –?van sprays en tubes tot gewone glazen flessen?– en manieren van aanbrengen.

De test Op tien identieke katoenen witte T-shirts maakten we telkens tien verschillende vlekken. Daarvoor kozen we de typische hardnekkige vlekkenmakers. Gras, aarde, koffie, schoensmeer, aardbei, fruitsap, rode wijn, ketchup, lippenstift en chocoladesaus. Elke T-shirt werd behandeld met een andere vlekkenverwijderaar en daarna gewassen met hetzelfde wasmiddel op 40 graden. De score werd bepaald door verschillende criteria, waaronder gebruiksgemak en –aanwijzing, huidirritatie en uiteraard de capaciteit om vlekken te laten verdwenen.

Algemene bevindingen

b Ontvlekkers zijn vaak chemisch irriterende producten. Lees daarom aandachtig de gebruiksaanwijzing. Het gebrek aan een goede en duidelijke gebruiksaanwijzing bij sommige producten is dan ook een groot gemis. Sommige producten ruiken al op voorhand verdacht en overdreven chemisch. Zoals de penetrante alcoholgeur van Eau Ecarlate. Andere, zoals Vanish Oxi Action Spray, bijten echt op de huid.

b Een lippenstiftvlek blijkt de hardnekkigste boosdoener te zijn.

b De vlekkenverwijderaars met een borsteltje dat je over de vlek kan bewegen, werken doorgaans beter omdat je het product zo echt in de stof kan masseren. Spray blijft dan weer doorgaans op de stof liggen in plaats van goed in te werken.

b Na een eerste behandeling zijn er weinig producten die alle vlekken grondig aanpakken. Bij een tweede of derde behandeling kan het resultaat nog verbeteren.

Corrigeer

Het beste van Enkel voor abonnees