N-VA: 'Filip bracht passe-partout-speech'

Jan Jambon Foto: BELGA

N-VA-Kamerfractievoorzitter Jan Jambon is allerminst verrast dat de nieuwe koning in zijn speech het belang van de deelstaten vermeldde. 'Het was een passe-partout-speech die je op een moment zoals dit kunt verwachten', reageerde hij op Radio 1.

 Oppositiepartij N-VA is een partij met een republikeinse overtuiging. Daarom wil ze het koningshuis in eerste instantie grondig hervormen met enkel nog een ceremoniële rol voor de koning.

 Jan Jambon was dan ook niet onder de indruk van de eerste speech van de nieuwe koning. Hij vindt het niet meer dan normaal dat de koning ook de deelstaten spreekt. 'Als hij zweert de grondwet te zullen naleven, dan is het een evidentie dat hij dat zegt.'

Dat Filip zei dat de Belgen het nog een tijdje moeilijk gaan hebben door de crisis terwijl hij net een cheque van 11,5 miljoen euro heeft geïnd, roept een wrang gevoel op, zegt Jambon ook.

Tijdens de plechtigheid waren niet alle N-VA-parlementsleden aanwezig. De aanwezig N-VA'ers deden niet mee met het applaus. Ook Jambon niet. 'Een applaus houdt een ondersteuning in. Dat heb ik niet...Je moet consequent blijven', klinkt het.

Peumans: ‘Bij mij hangt Vlaamse leeuw nog uit’

Ook Vlaams parlementsvoorzitter Jan Peumans van de N-VA was aanwezig. Hij had naar eigen zeggen de koning beloofd dat hij de eedaflegging zou bijwonen. ‘En als ik iets beloof dan doe ik dat’, verklaart de Vlaamse parlementsvoorzitter, die ook de eedaflegging heeft bijgewoond.

Als notoir republikein zijn de koninklijke plechtigheden van vandaag voor Peumans een soort verplicht nummer. ‘Ik ben uitgenodigd als voorzitter van het Vlaams Parlement. Dit soort plichtsplegingen hoort erbij.’

Op de vraag of Peumans ‘Leve de koning!’ zal roepen bij de eedaflegging antwoordde hij: ‘Nee, ik zie niet in waarom ik dat zou doen. Ik heb dat nooit gedaan op 21 juli’. Peumans voegde er nog aan toe dat bij hem niet de driekleur hangt, maar wel de Vlaamse leeuw. ‘Die hangt er al sinds 11 juli.’

 

Corrigeer

IN HET NIEUWS

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees