Multatuliteater speelt Het Feestkomitee/Le comité des fêtes

Gentse krijsers zetten balzaal Vooruit op zijn kop

GENT - De Balzaal van de Vooruit wordt tijdens deze Feesten ingenomen door het Gentse Multatuliteater. Samen met regisseur Marijke Pinoy boksten ze 'Het Feestkomitee / Le comité des fêtes' in elkaar. Een door en door Gents stuk: gespeeld in Gent, voor Gentenaren, door Gentenaren en over Gent. Bovendien een echte thuismatch voor Multatuliteater.

Multatuli draait inmiddels al 139 jaar mee en vond zijn oorsprong in het Gentse socialisme. Vanuit dat oogpunt sloeg het amateurgezelschap de handen in elkaar met 100 jaar Vooruit en wordt tijdens deze Gentse Feesten “Het Feestkomitee” opgevoerd.

In 'Het Feestkomitee' wil een amateurtheatergezelschap naar aanleiding van 100 jaar Vooruit iets organiseren rond de Gentse stroppendragers. Het comité raakt het echter niet eens over hoe deze festiviteiten er juist uit moeten zien, wat leidt tot ideologische onenigheid.

Totale chaos

Wat begint als een kleine vergadering op de toog van de balzaal in de Vooruit, eindigt in totale chaos die wordt ingeleid door de fanfare en rode majorettes van ‘Vooruit met de kuit’ voorop. Keizer Karel rijdt op een abstract paard, Isabella van Portugal strooit bloemblaadjes rond op een rode loper en de krijsers van Gent zijn klaar voor de revolutie.

Traditiegewijs maakt Multatuli er een maatschappijkritisch stuk van, met een stevige knipoog naar wat er vandaag leeft onder de mensen. 'We hebben Ten Times Table uit 1977 van Alan Ayckbourn gestript tot op de carrosserie,' zegt regisseur Marijke Pinoy. 'Het stuk werd grondig herwerkt, vergentst, ingekort en opgesmukt ter gelegenheid van 100 jaar Vooruit.'

Verzuring

'Het Feestkomitee' draagt een politieke boodschap en slaagt er tegelijk in om het niet zwaarwichtig te maken. De vervlaamsing en de daarmee gepaard gaande verzuring van de maatschappij ligt Pinoy nauw aan het hart.

Getuige daarvan is personage Dirk die fijntjes opmerkt dat je in plaats van ‘tweeten' ook ‘tsjilpen’ kan zeggen. Ook de dubbele titel van het stuk laat weinig aan de verbeelding over, op een nationale feestdag waar je Filip of Philippe kan schrijven.

Pinoy toont met dit stuk dat ze van alle markten thuis is. Het stuk groeit op anderhalf uur van iets klein intiems naar een grotesk gebeuren dat uiteindelijk helemaal ontploft. De maatschappelijke boodschap wordt afgewisseld met hilarische scènes en absurde humor waar ook het publiek actief aan deelneemt.

Maar 'Het Feestkomitee' raakt ook een gevoelige snaar, met amoureuze en ook pijnlijke scènes die begeleid worden door live muziek. Bovendien zetten de acteurs van Multatuli één voor één een pittige prestatie neer met hun duidelijk afgelijnde personages.

‘Het Feestkomitee / Le comité des fêtes‘ speelt nog op 21/7 om 17u, 25-26-27/7 om 20u en 28/7 om 17u in de Balzaal van de Vooruit. Tickets aan €11. Voor verschillende voorstellingen zijn nog tickets beschikbaar via vooruit.be.

Corrigeer

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio