‘Rechtszaak tegen Alexion na zaak-Viktor’

‘Rechtszaak tegen Alexion na zaak-Viktor’

Viktor Ameys heeft het dure medicijn Soliris nodig om te overleven.

Voor de Brusselse rechtbank van eerste aanleg wordt vandaag een zaak ingeleid door farmakoepel Pharma.be tegen een van haar leden: Alexion Pharma Belgium. Dat meldt de nieuwssite Apache.be.

In april raakte bekend dat geneesmiddelenproducent Alexion achter de media-aandacht voor de zieke zevenjarige Viktor Ameys zat. Die lijdt aan de zeldzame immuunziekte aHUS en heeft om te overleven het geneesmiddel Soliris nodig. Dat geneesmiddel kost 18.000 euro per maand, maar werd niet terugbetaald.

Viktors ouders werden benaderd via een lobbyiste en het pr-bureau van Alexion. Volgens het pr-bedrijf stond het farmabedrijf daarachter. De ouders waren echter niet op de hoogte.

‘Als Alexion inderdaad een poging heeft gedaan om die ouders te manipuleren, na hun aanvankelijke weigering om met de overheid te onderhandelen, dan is dat in strijd met onze ethiek en waarden’, stelde Leo Neels, algemeen directeur van pharma.be. De farmakoepel startte een intern onderzoek.

Op de resultaten daarvan bleef het wachten. Dat komt omdat Alexion via een eenzijdig verzoekschrift een zwijgverbod aan Pharma.be oplegde over de uitkomst van het onderzoek, meldt Apache.be nu.

De zaak die vandaag voorkomt, kadert in het derdenverzet dat Pharma.be daar tegen aantekende, aldus nog de nieuwssite.

Corrigeer

MEER NIEUWS