Opening gevierd met nieuw bier: Bruinbeeks Kapelleke

Kapel omgevormd tot sfeervolle zaal

Kapel omgevormd tot sfeervolle zaal

Het schepencollege en het Bruinbeke-comité openden officieel de gerenoveerde kapel. Foto: dpw

SCHELLEBELLE -

Een jaar later dan gepland, maar daarom niet minder uitbundig, heeft in Schellebelle de tot polyvalente zaal omgebouwde kapel in de Bruinbeke officieel de deuren geopend. Dat ging gepaard met een feest én met een nieuw bier.

Dat de Bruinbekenaars hun kapel in hun hart dragen, was afgelopen weekend te merken aan de opkomst tijdens de feestelijke opening. Met honderden gingen ze in op de uitnodigingen de traktatie van het gemeentebestuur. Mijmerend over het verleden en de vele religieus getinte hoogdagen die ze er meemaakten. Maar tegelijk ook vooruitblikkend op de vele activiteiten die de Bruinbeke op sociaal vlak weer moeten doen bruisen.

Terug- en vooruitkijken deed ook SAMEN-schepen Kristof De Smet, zelf een Bruinbekenaar en ooit nog misdienaar en lector in de kapel. ‘De eerste missen werden hier al opgedragen in 1880, in 1928 werd het eerste kerkbestuur opgericht. Sinds haar ontstaan werd de kapel drie keer gerenoveerd. In 1912 was er een uitbreiding, in 1970 kwam er een nieuwe toren. De herstellingswerken aan gevel en dak in 1988 kostten toen 1 miljoen Belgische frank. Er passeerden heel wat pastoors de revue, één keer vond hier zelfs een trouw plaats.’

Dorpscafé

Maar in 1999 viel het doek en werd de laatste misviering opgedragen in de Bruinbeekse kapel. ‘En werd het kerkbestuur ontbonden’, zegt De Smet ‘Er verdwenen sinds 1999 heel wat waardevolle spullen uit de kapel, hopelijk vinden ze hun weg terug nu de kapel, onder impuls van de gemeente en de vele lokale verenigingen, nieuw leven wordt ingeblazen door deze renovatie en switch tot polyvalente zaal. Het kostte bloed, zweet en tranen, maar we mogen fier zijn op het resultaat. Een speciale dank voor alle werkmannen van de technische dienst. En nog goed nieuws: de kapel zal vanaf zondag elke zondagvoormiddag opengehouden worden als dorpscafé door een lokale vereniging.’

Nieuw bier

Daar zullen alleszins veel Bruinbeekse Kapellekes gedronken worden, een blond bier van 8,5% alcoholvolume dat speciaal werd gebrouwen voor deze gelegenheid en verkocht zal worden in de foodshop tegenover de kapel. In de kapel zullen in de toekomst tentoonstellingen, expo‘s, (klassieke) optredens, recepties, lezingen... gehouden kunnen worden. De kostprijs van het project werd begroot op ongeveer 220.000 euro.

Corrigeer

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio