Straffe Belgen op Reggae Geel

Jamaicaanse vibes van bij ons

Collieman, zonder twijfel de mooiste reggaestem van het land, begeleid door de Antwerpse backinggroep Asham, die de Jamaicaanse vibes perfect onder de knie heeft. Foto: Dirk Van Elslande

Veel Belgen dit jaar op Reggae Geel, de weerspiegeling van een subcultuur die bloeit als nooit tevoren.

Je hoort ze niet op de radio, je ziet ze niet op televisie, maar ze zijn er wel: Belgische artiesten die zich bekwamen in de reggae. Als zanger of zangeres, dj of toaster, muzikant of dubmeester. Slongs Dievanongs, die kent sinds kort iedereen, maar dat is een randgeval. Zot van reggae, jazeker, en in die kringen ook al enkele jaren bekend als backingzangeres van de vrolijke King Johnny, die zich net als zij uitdrukt in sappig Antwerps. Maar Slongs identificeert zich toch vooral met de notoire Antwerpse hiphopcrew van Halve Neuro en Nonkel Guy. Die produceerden voor haar ook de dartele cover van Nicole en Hugo’s ‘Goedemorgen’ en de onverwachte zomerhit ‘Lacht nor mij’. ‘Reggae is evenzeer in mijn DNA verankerd als hiphop’, zegt Slongs. ‘Ik hoorde thuis Aretha Franklin door de luidsprekers klinken maar ook Jimmy Cliff.’

Benieuwd dus wat Slongs (née Charissa Parassiadis) op Reggae Geel te bieden heeft, in het gezelschap van drie ‘echte’ zangeressen. De Crucial Belfam Showcase op het nieuwe, vijfde podium van het festival laat het publiek kennismaken met Lisa Bennett, Dede Kay en Micky B, met het vrouwelijke gezicht van de Belgische reggae dus, van oudsher, en net als in Jamaica, een mannenbastion.

Riddims

De strafste reggaevrouw van bij ons staat op het hoofdpodium. Benoitte Kiangana Mupatshi won eerder dit jaar met haar groep Iron Ites de Benelux Reggae Contest en kreeg als beloning een plaats tussen enkele van haar idolen. Ze heeft al minstens één song geschreven die de vergelijking met het materiaal van die Jamaicaanse helden moeiteloos doorstaat: ‘Power of creation’. Met hun verschijning op de main stage treden Iron Ites in de voetsporen van de weinige Belgische acts die die eer in het verleden al te beurt viel, en die ieder op hun manier naam hebben gemaakt in de reggae, ook internationaal: Panache Culture, Onesty, Pura Vida...

Er is ook een Belgische backingband die niet hoeft onder te doen voor de grote voorbeelden. Tot diep in de jaren 90 waren alleen Jamaicaanse muzikanten in staat om authentieke reggae en dancehall te spelen. Geleidelijk aan daagden ook Europese begeleidingsgroepen op, Duitse, Franse of Spaanse jongens die het oeuvre van de Jamaicanen perfect beheersten. Het was maar een kwestie van tijd voor ook Belgische bands daartoe in staat zouden zijn. Panache Culture uit Luik backte al een hele resem artiesten rond de eeuwwisseling en niemand vond dat het hen ontbrak aan Jamaicaanse ‘vibes’ en deskundigheid. En nu is er het Antwerpse Asham, een groep oudere jongeren zonder dreadlocks die, net omdat ze al zo lang meedraaien, perfect onderlegd is in de reggae.

De spil van de groep, drummer Wim ‘Radix’ Verbruggen, leerde het vak in de band van de nog veel oudere King Flashman, oervader van de Belgische reggaescene en wel een rastaman met lange dreadlocks. Op diens aanraden begon Verbruggen destijds met het inoefenen van de klassieke, altijd terugkerende ‘riddims’, zoals ook zijn Jamaicaanse collega’s het vak leren. De laatste jaren heeft Radix mee zijn stempel gedrukt op enkele uitstekende lokale producties en zijn groep begeleidt deze zomer ook enkele malen Slongs Dievanongs en kale rasta Cocojr. In Geel zal Asham twee van de grootste namen uit de reggaegeschiedenis backen: Leroy ‘Heptone’ Sibbles en Marcia Griffiths.

‘Wij hebben eerder al samengewerkt met Sibbles’, zegt Verbruggen, ‘vorig jaar in Frankrijk, dit jaar ook op enkele Belgische podia. Hij was daar heel tevreden over. Op verzoek van Reggae Geel heeft hij contact opgenomen met Marcia Griffiths. “The band is good and fast”, zou Leroy tegen haar gezegd hebben, wat blijkbaar volstond om toe te zeggen. Een ongelooflijk geschenk voor ons. Hoger kan je als Belgische reggaeband niet reiken: het grote podium van Reggae Geel mogen openen, voor de eerste keer op vrijdag, met Marcia Griffiths, en de volgende dag nog eens de main stage op voor een concert met een van de dragende persoonlijkheden in de reggae. Voor mij is de cirkel rond. Ik was dertien jaar toen ik voor de eerste keer naar Geel ging en verliefd werd op de reggae. Je begint muziek te spelen, je kunt al eens optreden, je droomt ervan om ooit met een Jamaicaanse artiest te spelen. Dit is echt wel een bekroning voor mij.’

Bubble buts

In 2011 maakte Asham een uitstekend album met Collieman (Stefaan Colman), zonder twijfel de mooiste reggaestem van het land. Ook hij komt naar Geel, met dj en dubtovenaar Unlisted Fanatic, in de 18’ Corner, ook wel het ‘dubbos’ genoemd. Het huis van de reggae heeft vele kamers – roots, dancehall, dub, rap... – maar al die bewoners komen graag bij elkaar over de vloer. Getuige daarvan ook Simon ‘Saimn-I’ Delcante. Hij stond eerder al op Reggae Geel met het Aalterse Pura Vida, komt in het dubbos zijn kunnen demonstreren als roots-MC en presenteert in The Yard zijn ritmische poëzie.

De Bounce Dancehall, het tweede podium van Reggae Geel, wordt sinds jaar en dag gedomineerd door buitenlandse deejays, terwijl het toch meestal de Belgische sound systems zijn die eerder op de dag de tent doen ontploffen. Zij weten perfect welke tunes de mensen willen horen en hoe ze de juiste vibe kunnen creëren, een kunst die net in dit segment van de reggae verschilt van land tot land. Wie zich echt wil onderdompelen in de sfeer van de talloze feesten en concerten in de loop van het jaar komt dus zaterdag maar beter op tijd voor de sets van Pirates Crew (Gent) en High Grade Sound (Antwerpen).

En wie zich wil verlustigen in de echte ‘bubble buts’ (remember Major Lazer in Werchter) en andere hitsige moves en bewegingen meldt zich nog vroeger voor de dansgroep Radikal uit Hasselt, ook Belgisch met een hart voor de Jamaicaanse cultuur. Beljam, noemen ze dat in het milieu, een woord dat je nooit op de radio hoort maar dat wel een hele gemeenschap vertegenwoordigt. Met Reggae Geel als jaarlijkse hoogmis.

Corrigeer

IN HET NIEUWS

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees