Vier locaties om te stemmen voor volksraadpleging

Sint-Niklaas -

De inwoners van Sint-Niklaas zullen op 1 september op vier plaatsen hun stem kunnen uitbrengen voor het referendum. De volksraadpleging wordt gehouden nadat de vakbonden hevig hadden geprotesteerd tegen de privatisering en de overdracht aan afvalintercommunale Miwa van de huisvuilophaling.

De vakbonden vreesden een ontslagronde voor het personeel en organiseerden een massale petitieactie. Ze zamelden met 9.254 handtekeningen ruim de vereiste 7.325 handtekeningen in om bij het stadsbestuur een referendum af te dwingen over het behoud van de stedelijke reinigingsdienst.

De stad betwistte de correctheid van de handtekeningen, maar de Vlaamse adviescommissie zag er geen graten in.

Het referendum vindt plaats op zondag 1 september. De uitslag is niet bindend en deelname is ook niet verplicht. Het schepencollege gaat ermee akkoord dat er een brochure wordt verspreid over het referendum. Een speciaal redactieteam moet de juistheid van de inhoud in het oog houden.

Ook zijn er vier stemlocaties bekendgemaakt, die alle vier een groot gebied omvatten. Dat zijn evenementenzaal 't Bauhuis, zaal De Klavers in deelgemeente Belsele, De Mispelaer in deelgemeente Nieuwkerken en sporthal Ter Beke in Sinaai. Inwoners krijgen een deelnamebrief toegestuurd. De organisatie kost 13.884 euro.

Corrigeer

Doe de stemcheck van Het Nieuwsblad en ontdek met welke partij jij het best overeenkomt.

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio