'Geen Belgen wel nieuwe grote namen positief in Festina-Tour van 1998'

Axel Merckx en Tom Steels in de Tour van 1998 Foto: Imageglobe

De Franse senaatscommissie heeft vandaag de de lijst met EPO-gebruikers in de Tour de France van 1998 en 1999 openbaar gemaakt. De renners werden retroactief betrapt nadat, in 2004, 60 stalen uit de zogenaamde 'Festina-Tour' werden gecontroleerd. De positief bevonden wielrenners riskeren echter geen sancties, zo werd bekendgemaakt. 'Wij zijn noch politieagenten noch magistraten', stelde commissievoorzitter Jean-François Humbert.

Eerst voor alle duidelijkheid: op de beruchte dopinglijst van de Franse senaat staan enkel staalnummers en de resultaten ervan vermeld, geen expliciete namen van renners. Op basis van die staalnummers kunnen de positieve controles wel door interpratie van de gegevens gekoppeld worden aan de namen van bepaalde renners.

Bekijk de lijst met positieve en verdachte renners hier. 

Verschillende specialisten analyseerden de lijst en concludeerden dat onder andere winnaar Marco Pantani en de tweede Jan Ullrich zoals verwacht aan het verboden spul zaten. Ook groene trui Erik Zabel en de Italianen Tafi en Cipollini werden betrapt. 

Voor de Belgen blijkt de schade mee te vallen. Enkel de stalen van Tom Steels en Axel Merckx werden gehercontroleerd en beide renners testten niet positief. Ze staan wel bij de 'verdachte gevallen' in het gezelschap van Julich, O'Grady, Chanteur en anderen. Bobby Julich werd derde in de Tour van 1998 en bekende later dat hij doping had gebruikt. De 'verdachte renners' hebben positief getest na een eerste controlemethode, maar deze resultaten konden niet worden bevestigd door een tweede methode. Zij krijgen dus het voordeel van de twijfel. 

De andere Belgen (klik hier) blijven dus ook buiten schot. 

Senaatscommissie geeft namen niet expliciet vrij

De Franse senaatscommissie concludeerde vanochtend dat er in het verleden een 'ongelofelijke onkunde bij de politie, de sportieve bazen en de rechterlijke macht was om samen te werken met betrekking tot de strijd tegen doping.'  'Er wordt in elke sporttak doping genomen', vertelde de voorzitter van de dopingcommissie. Daarop formuleerde de commissie zestig maatregelen om de strijd tegen dopingmisbruik in Frankrijk te verbeteren. 

De namen van de 44 dopingzondaars uit de Festina-Tour van 1998, waar iedereen al weken op zat te wachten, kwam er toen niet. Er is wel een lijst toegevoegd aan het dossier van 800 bladzijden, maar die bevat enkel de uitslagen van de stalen uit de Tour van 1998 en 1999. Dat wil dus zeggen: nummers en geen namen. 

De senaatscommissie onderzocht hoe efficiënt de dopingstrijd in het verleden door de Fransen is gevoerd. De renners in kwestie werden retroactief betrapt, in 2004, toen het antidopinglab van Châtenay-Malabry 60 stalen uit de Festina-Tour opnieuw controleerde. Het lab deed dat destijds als wetenschappelijk experiment en behandelde de stalen anoniem. De Franse Senaat was er nu in geslaagd om de namen van de renners te koppelen aan de staalnummers, maar het geeft in het rapport enkel die nummers vrij.

De Festina-Tour

In de Tour van 1998 was epo het populairste dopingmiddel in het peloton, omdat er nog geen test voor bestond.Aanvankelijk zou het rapport op 18 juli worden vrijgegeven, maar op vraag van de vereniging van profrenners werd gewacht tot na de Tour de France.

De Tour van 1998 staat bekend als de Festina-Tour, waarbij de Franse politie een gigantische hoeveelheid dopingproducten aantrof in de auto van verzorger Willy Voet. De hele Festina-ploeg en vijf Spaanse teams zouden de Tour vroegtijdig verlaten. Amper 96 van de 198 starters haalden Parijs. 

 

Corrigeer


Het Nieuwsblad biedt meer dan 1.000 reeksen in 12 sporten aan. Zoek hierboven de uitslagen van uw favoriete club of surf naar onze uitslagenpagina.