GETEST. Welke witbieren zijn het lekkerst?

Onze bierproevers zijn best tevreden over de kwaliteit van de Belgische witbieren. Vier jaar geleden proefden zij er voor deze krant 23 en ook nu weer beoordeelden zij op één avond hetzelfde aantal. Sommige scoorden toen hoog, nu minder goed. Of andersom. Dat kan iets te maken hebben met de toenemende of afnemende zoetigheid, de trend van de tijd. Op een warme zomerdag smaakt een fris witbiertje of ‘blanchke’ eens zo goed. Misschien een aanzet voor de brouwers om er weer wat meer aandacht aan te besteden? Niemand stoort zich nog aan de troebelheid van het bier. Waar is de tijd dat klanten deze bieren terugbrachten naar de toog ‘omdat er wormen in rond dreven’? De bierproevers testten ook Wittekerke, Hoegaarden, Brugs, Titje, Ezel en Steenbrugge. Hoe ze deze bieren hebben beoordeeld lees je in de weekendbijlage van Het Nieuwsblad van zaterdag 27 juli.

St. Bernardus Wit
Brouwerij: St. Bernardus, Watou, flesje van 33 cl, 5,5 % alcoholgehalte.
Kleur: blond.
Geur:‘Lijkt wel wijn. Sauvignon blanc? Ook marsepein, kokos, koriander. Aangenaam.
Smaak: ‘Vegetaal, volmondig, met een fijne prikkeling. Witbier met power. De wijn komt terug in de nasmaak. Krachtige afdronk, wat zuur van rabarber. Verwijst zo weer naar wijn. Het zuur blijft even hangen. Hergisting op de fles.’
Besluit: ‘Krachtig en intens. Heeft karakter.’
9/10

Zo deden we de test

ZOMERBIER

Witbier drink je omdat het de dorst lest. Dit is het zomerbier bij uitstek.

BROUWEN

Witbieren worden gebrouwen met 30 tot 60 procent tarwe en dat maakt ze fris en troebel. De meeste zijn gekruid met gemalen korianderzaadjes en gedroogde schillen van sinaasappelen uit Curaçao.

DE BROUWERIJEN

Enkele evoluties tegenover vier jaar geleden: Blanche de Brabant (John Martin) wordt niet meer voor de Belgische markt gebrouwen en Dentergems Witbier is zelfs helemaal verdwenen. De brouwerijen leverden voor deze test enkele flesjes, maar die geraakten niet allemaal tijdig in het proefcafé. Waren beloofd maar ontbraken nog: Blanche (Bellevaux), Blanche de Bruxelles (Lefebvre), Blanche de Charleroi (Val de Sambre), Floris Wit (Huyghe) en Vlaskop Gerstebier (Strubbe).

HET PROEVEN

23 witbieren werden geproefd bij een temperatuur van 8 graden. Brouwers bevelen voor thuis en op café een temperatuur aan van 3 tot 5 graden. De bieren werden geproefd uit dezelfde proefglazen. Niemand wist welk witbier uit welk glas werd geschonken en de commentaren kwamen er dus ook zonder kennis van de naam van het bier.

AUTHENTIEK

Witbieren kwamen vroeger uitsluitend voor in de ruime streek van Hoegaarden. In 1957 sloot daar de laatste brouwerij. Brouwer Pierre Celis knoopte in 1966 in zijn nieuwe brouwerij De Kluis weer aan met de traditie. Gesterkt door het succes van witbier, namen de belangrijkste brouwerijen er een op in hun assortiment. Later volgden de kleinere.

DE TEST

De test (in café Kulminator, Vleminckveld, Antwerpen) werd gedaan door ons vaste bierpanel: Dirk Van Dyck, Sam Croonen, Marc Jansen en André Peeters.

Corrigeer