Tot nu zetten korpsen sirene vaak af om bewoners niet te wekken

Sirene brandweer moet ’s nachts stiller

Sirene brandweer moet ’s nachts stiller

Foto: *

Brandweerkorpsen moeten voortaan een stillere nachtsirene op hun wagens plaatsen. Bij de brandweer zijn ze daar niet onverdeeld gelukkig mee. ‘Maar een regeling was nodig. Nu zetten we de sirene ’s nachts vaak uit om de buren niet wakker te maken. Maar als er dan een ongeval gebeurt, zijn wij in de fout.’

Brandweerwagens worden volgens de wet pas prioritaire voertuigen als ze zowel hun zwaailichten als sirenes gebruiken. Overdag geen probleem, maar ’s nachts wel. ‘Veel korpsen zetten hun sirene ’s nachts immers liever niet aan, omdat heel de buurt dan wakker is’, aldus de Roeselaarse brandweercommandant Donald Withouck, voorzitter van de Brandweervereniging Vlaanderen (BVV).

Maar er volgden veroordelingen, en daarom besloten veel korpsen om 's nachts weer uit te rukken met alle toeters en bellen.

Nu is er met de stillere nachtsirene een nieuwe regeling, waarmee Binnenlandse Zaken het evenwicht hoopt te vinden 'tussen de hoogdringendheid van de hulpdiensten en de rust van de mensen'. Die nachtsirene mag maximaal 95 decibel produceren en moet gebruikt worden tussen 22 en 6 uur.

110 decibel

Ook de dagsirene wordt gestandaardiseerd. Die moet 110 decibel voortbrengen, maar niet luider om gehoorschade te vermijden. De nieuwe regeling gaat voor nieuwe wagens eind dit jaar van kracht, en de bestaande wagens moeten ten laatste tegen eind 2016 in regel zijn.

De brandweer reageert niet meteen enthousiast. 'Het zal afwachten zijn of met 95 decibel omwonenden 's nachts blijven doorslapen', luidt het.

Corrigeer

IN HET NIEUWS

Verkiezingen in jouw gemeente:

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees