Open VLD wil verloning loskoppelen van aantal jaren ervaring

‘Anciënniteit doodsteek voor banen van 55-plussers’

‘Anciënniteit doodsteek voor banen van 55-plussers’

Gwendolyn Rutten (Open VLD) erkent dat de overheden de anciënniteit het zwaarst laten wegen: daar levert ‘blijven zitten’ tot 80 procent extra op. Foto: telemans

Open VLD wil het loon loskoppelen van de anciënniteit. De automatisch toegekende anciënniteitstoeslagen wegen in ons land zo zwaar op de salarissen dat ze hier vaak de doodsteek geven aan banen voor ouderen.

Het verschil tussen het loon van een jongere en een oudere werknemer die een identieke job uitoefenen, is bijna nergens ter wereld zo groot als hier. Dat komt door het grote gewicht van de anciënniteitstoeslagen die men hier automatisch toekent, zonder bewijs dat de oudere werknemer ook productiever is. Op die manier maakt men oudere werknemers te duur. En dan stoten werkgevers die af. Dat is de reden waarom zo weinig 55-plussers nog actief zijn in België. Dat zegt Walter Janssens van Hay, het internationaal loonadviesbureau, al jaren.

En dat inzicht gebruikten de kamerleden Mathias De Clercq en Gwendolyn Rutten (Open VLD) in een resolutie die ze zonet indienden. Wat dat precies inhoudt, leest u in Het Nieuwsblad.

Corrigeer

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees