Mechelse scheper grijpt tijdens spelen in tuin naar keel kleindochtertje

Meisje (5) kritiek na aanval door hond van grootouders

Meisje (5) kritiek na aanval door hond van grootouders

De kracht van een Mechelse scheper mag niet onderschat worden. Foto: ss

TEMSE -

Een meisje van vijf uit het Oost-Vlaamse Temse wordt sinds vorig weekend in een kunstmatige coma gehouden nadat ze werd aangevallen door een Mechelse scheper. De hond vloog het meisje naar de keel in de tuin van haar grootouders.

Het koppel uit Temse heeft al verschillende jaren een ­Mechelse scheper in de tuin rondlopen, en daar was hun kleindochter die bewuste ochtend kort voor 10 uur mee aan het dollen gegaan. Tot plots een van de grootouders zag dat de hond op hun kleindochter lag, en het meisje het uitschreeuwde van de pijn. De herdershond had zijn tanden gezet in de nek en de hals van het meisje en loste zijn beet niet. Het slachtoffertje werd in kritieke toestand en met verschillende wonden overgebracht naar het universitair ziekenhuis van Gent.

De luchtpijp en slokdarm bleken doorboord te zijn door de tanden van de hond. Het kind wordt nog steeds in een kunstmatige coma gehouden. De ouders en grootouders waren in shock na het dramatische voorval en wensten niet te reageren. Een dierenarts liet de Mechelse scheper van de grootouders inslapen.

Sterke beet

Volgens Jaak Pijpen, hoofdredacteur van het hondenmagazine Woef, hebben bijtongevallen bij Mechelse schepers vaak zwaardere gevolgen dan bij andere honden. ‘Het zijn honden die getraind en gefokt worden als waak- en verdedigingshonden’, legt Pijpen uit. ‘De dieren hebben een sterke beet en worden wereldwijd ingezet voor politieopdrachten. Zo’n hond kan gemakkelijk de voorarm van een mens breken.’

Pijpen wijst erop dat er steeds risico’s verbonden zijn aan het hebben van een hond. Zeker bij een Mechelse scheper. ‘Normaal gezien zijn het heel sociale honden die goed omgaan met kinderen, maar het blijven dieren’, verduidelijkt hij. ‘Ik geef altijd de raad om een hond nooit alleen te laten bij een kind. Je houdt het niet voor mogelijk hoeveel keer een hond een potlood in zijn neusgat of een nietje in zijn oor krijgt. Een ongeval kan je nooit uitsluiten.’

Corrigeer

Doe de stemcheck van Het Nieuwsblad en ontdek met welke partij jij het best overeenkomt.

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio