Seizoensarbeiders in onzekerheid na faillissement

Merksplas -

De rechtbank van koophandel in Turnhout heeft gisteren het faillissement uitgesproken van aardbeibedrijf Fragum aan Berkelaar in Merksplas.

Het bedrijf had eerder al bescherming tegen schuldeisers aangevraagd en gisteren heeft de zaakvoerder zelf de boeken neergelegd. Te hoge productiekosten en een slechte prijsvorming zouden de oorzaak zijn van het faillissement.

Achterstallig loon

Bij Fragum werken 37 Roemeense seizoensarbeiders, die nog achterstallig loon te goed hebben. Donderdag trokken ze naar het gemeentehuis en de politie in Merksplas om hulp te vragen.

‘Wij hebben de seizoensarbeiders uitgelegd waar ze terecht kunnen met al hun vragen’, zegt burgemeester Frank Wilrycx (Leefbaar Merksplas). ‘Vrijdag zijn ze naar de sociale inspectie in Turnhout geweest. Ik heb er niets meer van vernomen en ga er van uit dat de aangestelde curator zich met de achterstallige lonen zal bezig houden. Als gemeente kunnen wij hier niet in tussenbeide komen.’

Voor de meeste Roemenen zat de werkperiode van drie maanden er zo goed als op. Ze verbleven tijdens hun werkperiode in kamers aan de serres. Het is nog niet duidelijk of ze daar kunnen blijven wonen. Curator Paul Van Rompaey was vrijdag niet bereikbaar voor commentaar.

Corrigeer

Doe de stemcheck van Het Nieuwsblad en ontdek met welke partij jij het best overeenkomt.

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio