Sleutel van gevangenis Dendermonde verdwenen

Sleutel van gevangenis Dendermonde verdwenen

De gevangenis van Dendermonde bestaat ondertussen al 150 jaar. Foto: jdl

DENDERMONDE -

Een sleutel van de gevangenis van Dendermonde is verdwenen. Volgens de cipiers is hij verkocht aan een gedetineerde. Er loopt een gerechtelijk onderzoek en de sloten zijn ondertussen vervangen, zegt het gevangeniswezen.

In de nacht van 13 op 14 juli werd een sleutel van een belangrijke veiligheidszone van de sleutelbos gehaald, schrijft Gazet van Antwerpen zaterdag. Volgens de krant is de sleutel vermoedelijk aan een gedetineerde verkocht.

Een anonieme cipier vertelt dat er bedragen circuleren van eerst 2.000 maar daarna zelfs 15.000 tot 50.000 euro.

Sloten vervangen

Laurent Sempot, de woordvoerder van het gevangeniswezen, bevestigt aan Gazet van Antwerpen dat er een sleutel verdwenen is.’We weten nog altijd niet hoe dat is gebeurd.’ Maar Sempot voegt er onmiddellijk aan toe dat de sloten van de deuren in de veiligheidszone ondertussen vervangen zijn. ‘Er is dus geen veiligheidsrisico’, klinkt het.

Chanteren

Maar die woorden nemen het onveiligheidsgevoel van de cipiers niet weg. Veel collega’s vertrouwen elkaar niet meer, zegt de getuige aan de krant. ‘Iedereen viseert iedereen nu. Het vertrouwen is helemaal weg.’ De cipiers gaan er immers vanuit dat één van hun collega’s de sleutel heeft doen verdwijnen.

En nu vrezen ze dat de gedetineerde die grof geld betaalde voor de sleutel, de betrokken cipier zal chanteren om andere dingen binnen te smokkelen: de nieuwe sleutel, of wapens om iemand te gijzelen. ‘Als ze de collega nu gaan afpersen en wie weet zelfs zijn gezin gaan gebruiken, is de kans groot dat hij het spel meespeel’, klinkt het.

Massa-ontsnapping

De gevangenis van Dendermonde heeft geen al te goede reputatie als het op ontsnappingen aankomt. Het is de oudste en meest verouderde gevangenis van ons land. In februari 2011 zaagden twee gedetineerden de tralies van het raam van hun cel door en ontsnapten met aan elkaar geknoopte lakens naar de binnenkoer en over de buitenmuur. Maar het absolute dieptepunt was in 2006 toen twee gevangenen hun celdeur openbraken, drie cipiers gijzelden, 26 medegedetineerden bevrijdden, over de gevangenismuur klauterden en verdwenen.

Corrigeer

Doe de stemcheck van Het Nieuwsblad en ontdek met welke partij jij het best overeenkomt.

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio