Arrangeur Raoul Stuyck (68) was ooit spilfiguur in Antwerpse nachtleven en zakenwereld

‘Mister 10 procent’ eenzaam gestorven

‘Mister 10 procent’ eenzaam gestorven

Raoul Stuyck stierf afgelopen vrijdag. Hij werd 68 jaar. Foto: wkb

ANTWERPEN -

Ooit stond hij in het middelpunt van het Antwerpse nachtleven, de zakenwereld en de politiek. Tot hij door een zwartgeldaffaire van zijn voetstuk donderde. Afgelopen vrijdag is hij in alle eenzaamheid gestorven. Raoul Stuyck (68) – Mister 10 percent – is niet meer.

Raoul Stuyck (68) was een onvermoeibare lobbyist, een gehaaide pr-man en een handige arrangeur, die alle zakenlui en politici kende. In de bloeiende jaren zestig was Stuyck alomtegenwoordig in het bruisende nachtleven. Als pr-man en lobbyist werkte hij voor reclamebureau De Kie, uitgeverij De Vlijt ­(Gazet Van Antwerpen) en rederij Flandria. Hij bracht mensen in contact met elkaar en organiseerde grootse evenementen, waarbij hij grote sterren naar Antwerpen wist te halen.

Het hoogtepunt in de carrière van Stuyck situeert zich in 1989, het jaar dat de commer­ciële televisiezender VTM werd gelanceerd. Het was Stuyck die het memorabele lanceringsfeest organiseerde in het casino van Oostende. Stuyck netwerkte dat het een lieve lust was. Restaurant Het Fornuis was zijn ­officieuze kantoor.

Maar de aimabele Raoul Stuyck had ook een duister kantje. Zijn reclamebedrijfje ­leverde op grote schaal valse facturen aan bedrijven en politici die zwart geld nodig hadden. Stuyck schreef een factuur uit, incasseerde het geld en gaf negentig procent van het bedrag onder tafel terug aan de klant. Op die manier konden bedrijven hun winsten drukken ten nadele van de fiscus en konden ze ongemerkt een pot met zwart geld aanleggen om bevriende politici of personeel te betalen. De commissie die Stuyck vroeg, bezorgde hem een bijnaam die hij ook na zijn veroordeling blijft gebruiken: Mister 10 procent.

Vrienden

Een jaar na de lancering van VTM raakt bekend dat de ­Antwerpse onderzoeksrechter Yvo Moyersoen de fraudecarroussel van Stuyck aan het uitspitten was. Stuyck belandt in de gevangenis, maar rekent erop dat zijn machtige vrienden hem zullen helpen. Stuyck deed in het verleden zaken met politici als Open VLD’er Jacky Buchmann, de overleden liberaal Ward Beysen, de overleden VU’er Hugo Schiltz en de socialist Fons Geeraerts. Maar eens de zaak-Stuyck in de openbaarheid belandde, trokken alle politici hun handen van Stuyck af.

Drie jaar cel

Raoul Stuyck werd in 1997 veroordeeld tot drie jaar gevangenisstraf. Zijn politieke kameraden bleven buiten schot of kwamen er vanaf met een symbolisch strafje. Na zijn gevangenisstraf probeerde Stuyck om niet verbitterd te raken. ‘Dit wens ik mijn ergste vijanden niet toe’, zei hij. ‘Maar mijn ­gewezen vrienden zou ik hier toch graag een paar dagen laten zitten.’

Raoul Stuyck raakte de jongste jaren wat aan lager wal. Hij woonde in een sociale woning op het Kiel, samen met zijn echtgenote Bep Sanders, en leefde van een klein pensioen. Af en toe deed Stuyck pogingen om zijn lobby-activiteiten nieuw leven in te blazen. Zijn relaties ontving hij niet meer in Het Fornuis, maar in volkscafé De Paardentram op de Antwerpse Paardenmarkt. Zo ging hij enkele jaren geleden op zoek naar een journalist die nieuwsberichten voor de seniorenzender Minerva wou schrijven. Op de vraag wat Stuyck er zelf aan zou verdienen, antwoordde hij: ‘Je kent mijn bijnaam toch? Tien procent.’

Corrigeer

Doe de stemcheck van Het Nieuwsblad en ontdek met welke partij jij het best overeenkomt.

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio